AkkerbouwNieuws

Akkerbouw blij met vergroeningspakketten

Den Haag – Met de goedkeuring van de vergroeningscertificaten biedt de Europese Commissie akkerbouwers meer keuzemogelijkheden om aan de eisen van het nieuwe landbouwbeleid (GLB) te voldoen. Dat leidt tot positieve reacties.

Jaap Haanstra, voorzitter vakgroep akkerbouw van LTO, is content met meer keuzemogelijkheden: “Daar ben ik absoluut voor”, zegt Haanstra. “Wij zijn voor zoveel mogelijk vergroeningsmaatregelen waaruit akkerbouwers kunnen kiezen. Het is goed dat de vergroeningspakketten er zijn voor wie zich daar prettig bij voelt.”

De drie goedgekeurde pakketten zijn het vergroeningspakket van duurzaamheidssystematiek Stichting Veldleeuwerik, het Biodiversiteitsplus-label van Milieukeur en het akkerbouwstrokenpakket inclusief vogelakkers. Vergelijkbare pakketten, met onderlinge verschillen.

Henk Heinhuis, directeur van Stichting Veldleeuwerik, is blij met de erkenning. “Veldleeuweriktelers werken met elkaar en onze partners aan duurzaamheid. Dat wordt nu gewaardeerd vanuit Europa. Een heel mooie mijlpaal”, reageert Heinhuis. “Zonder de inzet van het ministerie van EZ hadden we dit resultaat nooit kunnen behalen. Hier is een jaar over onderhandeld met de Europese Commissie.”

Het uitgangspunt van het Veldleeuwerik vergroeningspakket is dat Veldleeuwerik-gecertificeerde telers actieve deelnemers zijn met grote toewijding voor duurzame landbouw. Daarmee krijgen ze meer keuzemogelijkheid bij de verplichting om 5 procent van het areaal in te vullen als ecologisch aandachtsgebied. Een voorbeeld is dat een beheerde akkerrand niet minimaal 3 en maximaal 6 meter breed is, maar minimaal 1 bij maximaal 20 meter. Het maakt boeren meer flexibel.

“Laat akkerbouwers zelf maar beslissen welke vergroeningsmaatregelen ze nemen”, vindt Haanstra. “Als ze zich in een pakket kunnen vinden, moeten ze dat doen. Oneerlijk tegenover andere akkerbouwers vind ik dat niet, want deelnemende telers investeren in het certificaat.”

Beheer
WP Admin