Akkerbouw

Nieuws 1434 x bekeken

Abares verwacht prijsdruk bij tarwe en sojabonen

Canberra – Tarwe en sojabonen worden volgend seizoen 2015/2016 goedkoper.

De prijzen van mais en gerst gaan stijgen. Dat verwacht het Australische overheidsbureau Abares.

Abares gaat uit van een lagere wereldproductie aan tarwe, namelijk 707 miljoen ton tegen 720 miljoen ton dit seizoen. Toch verwacht het overheidsbureau een prijsdruk op tarwe van hoge kwaliteit. Die zakt naar het laagste peil in zes jaar. Het overheidsbureau baseert de voorspelling op de relatief hoge prijs dit seizoen van tarwe van goede kwaliteit. De oogst van die tarwe viel in veel landen letterlijk in het water, zoals de VS, Frankrijk, Roemenië en Oekraïne. Die landen oogstten dit seizoen tarwe van een lagere kwaliteit. Uitgaande van gemiddelde groeiomstandigheden komt er volgend seizoen daardoor meer tarwe van hoge kwaliteit. Dat drukt de prijs.

De prijs van sojabonen zakt volgens Abares volgend seizoen naar het laagste niveau in negen jaar. Dat komt door de grote productie, waardoor de voorraden groeien.

Bij mais verwacht Abares een prijsstijging. De maisprijs is nu erg laag door de recordoogst van dit seizoen. De productie zal volgend seizoen lager liggen. Bovendien stijgt de vraag naar mais omdat de grondstof zo goedkoop is. Ook voor gerst verwacht Abares hogere prijzen, omdat het areaal en daarmee het aanbod krimpt.

Of registreer je om te kunnen reageren.