AkkerbouwNieuws

ABN Amro: druk op graanprijs houdt aan

Amsterdam – De wereld produceert in het nieuwe seizoen 2015/2016 opnieuw veel graan. Dat houdt de prijzen laag. De suikerprijs heeft de bodem bereikt, maar staat nu wel op het laagste niveau in vijf jaar.

Dat schrijft het Economisch Bureau van ABN Amro in de nieuwste Agri Monitor. De graanproductie in 2015/2016 komt in de top drie van grootste oogsten ooit. De bank gaat dan wel uit van een gemiddeld groeiseizoen. De oogst wordt weliswaar 2 procent kleiner dan de recordproductie van dit seizoen 2014/2015. Maar de oogst is groter dan het meerjarig gemiddelde. Daardoor blijven de wereldvoorraden graan relatief groot. Dat houdt de graanprijzen laag. De consument kan hiervan profiteren als voedsel goedkoper wordt.

De analisten van ABN Amro zien een relatie tussen de tarweprijs en de koers van de euro ten opzichte van de dollar. Doordat de euro de laatste tijd goedkoper werd ten opzichte van de dollar, staat de wereldmarktprijs voor tarwe onder druk. De dollarkoers steeg dit jaar. De tarweprijs daalde 7 procent tot het laagste niveau sinds 2010.

Voor mais verwacht ABN Amro een productiedaling in van 5 procent. Dat is nog altijd 8 procent boven het tienjarig gemiddelde. De consumptie van mais groeit nauwelijks. Daardoor blijven de voorraden groot en dat drukt de prijs.

Suiker werd de laatste maanden goedkoper doordat ook de Braziliaanse reaal in waarde daalde ten opzichte van de dollar. Suiker werd in vier weken 4 procent goedkoper en de prijs staat nu op het laagste niveau in vijf jaar. ABN Amro verwacht echter dat de suikerprijs de bodem heeft bereikt.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin