Akkerbouw

Nieuws 1220 x bekeken 3 reacties

ABN Amro: druk op graanprijs houdt aan

Amsterdam – De wereld produceert in het nieuwe seizoen 2015/2016 opnieuw veel graan. Dat houdt de prijzen laag. De suikerprijs heeft de bodem bereikt, maar staat nu wel op het laagste niveau in vijf jaar.

Dat schrijft het Economisch Bureau van ABN Amro in de nieuwste Agri Monitor. De graanproductie in 2015/2016 komt in de top drie van grootste oogsten ooit. De bank gaat dan wel uit van een gemiddeld groeiseizoen. De oogst wordt weliswaar 2 procent kleiner dan de recordproductie van dit seizoen 2014/2015. Maar de oogst is groter dan het meerjarig gemiddelde. Daardoor blijven de wereldvoorraden graan relatief groot. Dat houdt de graanprijzen laag. De consument kan hiervan profiteren als voedsel goedkoper wordt.

De analisten van ABN Amro zien een relatie tussen de tarweprijs en de koers van de euro ten opzichte van de dollar. Doordat de euro de laatste tijd goedkoper werd ten opzichte van de dollar, staat de wereldmarktprijs voor tarwe onder druk. De dollarkoers steeg dit jaar. De tarweprijs daalde 7 procent tot het laagste niveau sinds 2010.

Voor mais verwacht ABN Amro een productiedaling in van 5 procent. Dat is nog altijd 8 procent boven het tienjarig gemiddelde. De consumptie van mais groeit nauwelijks. Daardoor blijven de voorraden groot en dat drukt de prijs.

Suiker werd de laatste maanden goedkoper doordat ook de Braziliaanse reaal in waarde daalde ten opzichte van de dollar. Suiker werd in vier weken 4 procent goedkoper en de prijs staat nu op het laagste niveau in vijf jaar. ABN Amro verwacht echter dat de suikerprijs de bodem heeft bereikt.

Laatste reacties

 • ed12345

  Daar hebben we geen Amro voor nodig om te weten dat er voorlopig nog druk op de graanprijs zal staan
  Volgende maand gaan op het noordelijk halfrond in de grote graangebieden de inzaai van zomergranen beginnen
  Als daar moeilijkheden mee komen door te nat en dus niet op tijd zaaien of te droog en niet kiemen zal dat een tijdelijke opleving van de graanprijzen geven Het zal wel zo blijven geen slecht nieuws dan staan de prijzen onder druk

 • kraats

  ... druk op de rente ook ...

 • no-profile-image

  Onderschat de invloed van de speculanten niet !

  Sinds de vastgoedmarkt een negatief beeld liet zien, is het speculeren in grondstoffen (diervoeders) mijns inziens behoorlijk aantrekkelijk geworden en dus ook toegenomen!
  Wanneer speculanten ergens geld in hebben zitten hebben ze maar één belang namelijk winst maken.
  En dan is een gerucht op de beursvloer al voldoende om de prijs te beïnvloeden, zoals wel vaker gebeurt.
  Een schip met grondstoffen wisselt onderweg vaak al meerdere malen van eigenaar.
  Er van uitgaande dat de producent vd grondstoffen (boer) in het zelfde schuitje zit als de eindgebruiker wij dus ( boer), wij betalen wat de voerfabriek ons factureert, ongeacht wat onze producten opbrengen (vlees en eieren)
  Wij betalen dus het geld dat op de beursvloer wordt gemaakt.

  Ik heb het altijd al raar gevonden dat de voerfabrieken in Nederland zelf geen contacten onderhouden met bijvoorbeeld grote Hollandse Coöperaties in Brazilië om daar de soja en mais rechtstreeks in te kopen, zonder tussenkomst van speculanten.
Of registreer je om te kunnen reageren.