Akkerbouw

Nieuws 531 x bekeken

USDA schat tarwevoorraad hoger in

Washington – Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verhoogt de tarwevoorraad in de wereld. Dat zet de tarweprijzen iets onder druk op de termijnmarkten in Parijs en Chicago.

Het USDA verlaagt daarentegen de beschikbaarheid van mais en sojabonen. Maar ook die prijzen dalen mee met de tarweprijs.

Het USDA verwacht dat de wereld dit seizoen 2014/2015 een eindvoorraad over houdt van 197,9 miljoen ton tarwe. Dat is bijna 2 miljoen ton meer dan het USDA voorspelde in de Wasde-prognose van januari. In het Wasde-rapport schat het ministerie de wereldwijde productie, verbruik en voorraden van graan en oliezaden.

Door de daling is de tarwevoorraad niet langer een record. In de seizoenen 2009/2010, 2010/2011 en 2011/2012 had de wereld een nog grotere eindvoorraad aan tarwe. Het tarweverbruik steeg wel de laatste jaren. Het USDA schat het verbruik dit seizoen op 714,7 miljoen ton tegen een productie van 725,0 miljoen ton. De eindvoorraad kan aan het eind van dit seizoen 27,7 procent van het jaarlijkse verbruik dekken. Dat lag in andere seizoenen soms boven de 30 procent. Kleine voorraden hebben een prijsopdrijvend effect.

Bij mais pakte het nieuwe Wasde-rapport neutraal uit. Het USDA verhoogde weliswaar de verwachte productie naar 991,3 miljoen ton. Dat is 3,2 miljoen ton hoger dan in de januariprognose. Maar het verbruik wordt nu ook hoger ingeschat. Dat gaat van 971,2 miljoen ton in de januariprognose naar 975,5 miljoen in het laatste Wasde-rapport.

Het USDA schat de beschikbaarheid van sojabonen lager in dan in januari. De productie stijgt weliswaar 0,7 miljoen ton naar 315,1 miljoen ton. Maar het verbruik gaat nog meer omhoog, met 2,3 miljoen naar 288,5 miljoen ton. Door de enorme sojaoogst van dit seizoen in de VS verviervoudigt de Amerikaanse voorraad sojabonen van 2,5 miljoen ton aan het begin van dit seizoen naar 10,5 miljoen ton aan het eind.

Of registreer je om te kunnen reageren.