AkkerbouwNieuws

Nieuw leven hennepteelt Oost-Nederland

Arnhem – De vezelhennepteelt in het oosten van Nederland wordt nieuw leven ingeblazen met een Green Deal Natuurvezels. Het streven is om binnen vijf jaar afzet te hebben voor 5.000 hectare akkerbouwmatige natuurvezelteelt in een nieuw op te zetten hennepketen.

Met deze green deal slaan zestien ondernemingen, de Rijksoverheid, Green Tech Alliances (GTA) en de Provincie Gelderland de handen ineen om de teelt van natuurvezels als biomassa in Oost-Nederland verder te stimuleren. Het initiatief hiervoor kwam van het bedrijf Pantanova, dat zich al jaren inzet voor een vezelhennepketen.

De komende drie jaar worden vier proeven uitgevoerd, gericht op de productie van ruwvoeder voor de melkveesector, textiel, bouwmateriaal en composieten. Hieruit moet de haalbaarheid van rendabele natuurvezels blijken. “We proberen om vraag en aanbod bij elkaar te krijgen”, legt Gerard Taat, innovatiemanager bij de Provincie Gelderland, uit. “Want zonder vraag gaan agrariërs niet telen. Dat willen we met deze green deal doorbreken. Ik heb begrepen dat er zeker interesse voor is bij akkerbouwers.”

Het is de bedoeling dat de teelt in de buurt van de verwerking plaats vindt, zoals het bij Arnhemse bedrijf Stexfibers dat henneptextiel gaat produceren.

De teelt kan plaats hebben op grond waar nu geen gewassen worden geteeld. De jaarlijks te produceren biomassa vormt een hoogwaardige herwinbare grondstof. De ambitie is om de hennepteelt opnieuw tot een gangbaar gewas uit te laten groeien. Bovendien past het ook goed in bouwplannen met reguliere gewassen.

Volgens Pantanova heeft hennep de potentie om uit te groeien tot het vierde gewas in Nederland, naast aardappelen, suikerbieten en uien.

Beheer
WP Admin