AkkerbouwNieuws

NVWA: 10 procent akkerbouwers zit fout met gewasbescherming

Den Haag – De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) gaat akkerbouwers strenger controleren op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Aanleiding is dat 10 procent van de akkerbouwers verboden middelen gebruiken, middelen verkeerd toepassen of hun administratie niet op orde hebben.

De NVWA controleerde 300 akkerbouwbedrijven. Op alle bedrijven is een administratief onderzoek gedaan. De NVWA nam op 125 bedrijven ook grond- en gewasmonsters. Totaal is 10 procent van de onderzochte akkerbouwers verwijtbaar gedrag aan te rekenen, stelt de NVWA. Die kregen een boete.

De NVWA stelt in het rapport dat 90 procent van de akkerbouwers de Wet Gewasbeschermingsmiddelen naleeft. Dat is hoog, vindt de NVWA. Joris Baecke, portefeuillehouder Plantgezondheid bij LTO, vindt dat een pluspunt. “Er is echter ruimte voor verbetering. LTO-Nederland presenteerde in november vorig jaar het actieplan ‘Schoner, Groener, Beter’, dat er op is gericht om de emissie van gewasbeschermingsmiddelen verder te beperken. Soms is het lastig de regels na te leven, bijvoorbeeld als het etiket en het gebruiksvoorschrift tegenstrijdige informatie geven.”

De NVWA constateert dat 6 procent van de onderzochte bedrijven verwijtbaar handelen door verboden middelen te gebruiken. Baecke: “Dat is volstrekt onacceptabel. Ik hoop wel dat overheid en industrie en  bedrijfsleven er naar blijven streven dat de sector over een voldoende breed middelenpakket kan beschikken.”

Van de 300 onderzochte akkerbouwers hebben 13 boeren (4 procent) de administratie niet op orde, zoals de spuitlicentie of het gewasbeschermingsplan. De NVWA nam op 125 bedrijven ook grond- en gewasmonsters. Het blijkt dat 69 monsters (55 procent) middelen bevatten die niet zijn toegelaten in Nederland of in de betreffende teelt. Van de 69 monsters zijn 8 monsters genomen bij akkerbouwers die verwijtbaar hebben gehandeld, zegt de NVWA. Bij verreweg de meeste boeren speelt slordigheid of onwetendheid een rol. Totaal is 10 procent van de onderzochte akkerbouwers verwijtbaar gedrag aan te rekenen, stelt de NVWA. In 2009 heeft de NVWA een vergelijkbaar onderzoek uitgevoerd met dezelfde resultaten. Daarom krijgen de akkerbouwers dit jaar meer controle, meldt de NVWA.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin