Akkerbouw

Nieuws 1519 x bekeken

Lichte groei van areaal zaaiuien verwacht

Broek op Langedijk/Made – Het Nederlandse areaal zaaiuien groeit dit jaar met zo'n 2 procent. Dat verwachten de grootste aanbieders van uienzaad De Groot en Slot en Hazera.

De zaadverkopen zijn bij deze bedrijven voor driekwart gedaan. Areaaluitbreiding is na een uienseizoen met lage telersprijzen best bijzonder. Van de alternatieven worden akkerbouwers echter ook niet vrolijk. Dan wordt gekeken naar het gewassen met een goede potentie voor een mooi saldo. Over meerdere jaren rolt de ui er dan goed uit.

Andere gebieden

Uitbreiding is in de traditionele uienteeltgebieden, Flevoland en het Zuidwesten, niet mogelijk. Dan wordt de rotatie te nauw om de teelt gezond te houden. Daaromheen is er echter ook interesse in de uienteelt. Jaap Jonker van De Groot en Slot en Frank Druyff van Hazera noemen Friesland, Groningen, Limburg en Brabant als groeiregio's voor de uienteelt.

"Uit Groningen komen heel goede uien, want de grond is er geschikt voor en nog vers voor de uienteelt", legt Jonker uit. "Daardoor zaait nu een aantal akkerbouwers voor het eerst uien. Dat geld ook voor andere delen van het land."

Druyff voegt toe dat er bij sommige telers ook twijfel bestaat over de bouwplaninvulling. "Het bietenareaal krimpt noodgedwongen en de tarweprijs is niet top, de aardappelprijs ronduit slecht. Uien hebben een vaste plek in veel bouwplannen. Ik denk dat het vrijkomende bietenareaal met tarwe wordt ingevuld."

Groei zet door

Toch verwacht Druyff dat de gestage groei van het areaal uien doorzet. "Over de laatste tien jaar is het saldo beter dan dat van aardappelen. Ook dit seizoen was er wat aan de uien te verdienen, als je ze maar op tijd verkocht."

In het Zuidwesten moet nog het meeste zaad worden verkocht. "Het is nu al duidelijk dat Hytech en Hypark opnieuw de grootste rassen worden in Nederland", zegt Jonker. "Die twee zijn samen goed voor 30 procent van de markt."

Of registreer je om te kunnen reageren.