Akkerbouw

Nieuws 736 x bekeken

Lage prijzen nopen CropEnergies tot productiestop

Mannheim - Bio-ethanolfabrikant CropEnergies legt de productie bij zijn Britse bedrijf Ensus in Wilton voorlopig stil. Reden voor de productiestop is de moeilijke situatie op de Europese bio-ethanolmarkt.

Door de sterk gedaalde olieprijzen heeft die moeilijke situatie zich de afgelopen maanden verder verscherpt. Dat heeft CropEnergies, dochtermaatschappij van de Duitse bietenverwerker Südzucker, woensdag meegedeeld.

De bio-ethanolprijzen bereikten halverwege januari met €417 per kubieke meter franco Rotterdam; volgens de fabrikant een nog niet eerder waargenomen dieptepunt. De daling van de eurokoers ten opzichte van niet alleen de dollar maar ook het Britse pond, heeft geleid tot nog meer problemen, aldus CropEnergies. Het bedrijf meent dat ook de politiek niet positief bijdraagt aan de markt door geen haast te maken met de verhoging van de verplichte bijmenging van bio-ethanol in benzine. De raffinaderijen van CropEnergies in Duitsland, België en Frankrijk draaien onder benutting van praktisch de volledige capaciteit wel verder. "Zodra de marktontwikkeling het toelaat, kan ook de fabriek in Wilton weer gaan draaien. De mogelijkheid tot hervatting van de bedrijvigheid wordt voortdurend bekeken tegen de achtergrond van de komende politieke besluitvorming."

Als gevolg van de productiestop van Ensus rekent CropEnergies op een eenmalige kostenpost ten laste van boekjaar 2014/2015 van maximaal €40 miljoen. Dat zal ook doorwerken in het resultaat van Südzucker.

Of registreer je om te kunnen reageren.