AkkerbouwNieuws

Fransen willen meer durumtarwe

Parijs- Franse tarweboeren willen de oogst aan harde ofwel durumtarwe de komende jaren verdubbelen. Op die manier hopen ze in te spelen op de grote vraag naar deze grondstof voor pastaproducten.

Durumtarwe neemt de laatste jaren in Frankrijk een steeds kleinere plaats in. Vorig jaar kwam de oogst uit op 1,4 miljoen ton; dat is 1 miljoen ton minder dan twee jaar eerder. Het areaal is de laatste vier jaar ook met meer dan 200.000 hectare gekrompen.

Wereldwijd bestaat er, mede door de populariteit van spaghetti en andere pasta’s, een tekort aan durumtarwe. ”Er doen zich dan ook goede kansen voor; de Franse productie is erg klein en tegelijk is de vraag erg groot, vooral in landen langs de Middellandse Zee”, zegt Pierre-Olivier Drege, directeur van de bond van tarweboeren AGPB. De bond richt zich daarom op een productie van rond de 3 of zelfs 3,5 miljoen ton aan het begin van de jaren twintig. Dat zou mede bereikt moeten worden door meer onderzoek naar hoogproductieve rassen. De eerste stap lijkt inmiddels al gezet, want volgens de eerste schattingen komt het areaal harde tarwe dit jaar 13 procent hoger uit dan in 2014.

Beheer
WP Admin