Akkerbouw

Nieuws 2589 x bekeken 1 reactie

Akkerbouw accepteert erkenning BO met lange tanden

Den Haag – De akkerbouw is blij dat de sector erkende brancheorganisaties heeft. Maar LTO-Akkerbouw en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) vinden het onbegrijpelijk dat één brancheorganisatie voor de hele akkerbouw onmogelijk is.

Minister Kamp van Economische Zaken (EZ) erkende dinsdag drie brancheorganisaties voor de akkerbouw: Suiker, Granen en Aardappelen/overige producten. De akkerbouw wilde één brancheorganisatie voor de hele sector. Volgens een woordvoerder van EZ staan de Brusselse regels dat niet toe. "De akkerbouw is geen sector in de zin van artikel 1, tweede lid van Verordening (EU) nr. 1308/2013. Granen en Suiker zijn dat wel."

Voorzitter Jaap Haanstra van de LTO vakgroep Akkerbouw vindt dat de sector ermee kan werken. "Maar het is onbegrijpelijk dat Brussel dit eist. De overheid wil toch de administratieve lastendruk voor het bedrijfsleven verminderen. Maar we kunnen werken met de huidige opzet. Wortelen en uien vallen onder het Productschap Tuinbouw. De vlas- en hennepsectoren hadden al een eigen brancheorganisatie."

Ook de NAV accepteert de gang van zaken met lange tanden, zegt voorzitter Teun de Jong. "We waren erop voorbereid. Maar het is een handicap dat de akkerbouwsector meerdere brancheorganisaties moet hebben. Je moet per organisatie een bestuur hebben. Maar het zal niet minder effectief zijn. Er komt een overkoepelende organisatie, waar we geen erkenning voor aanvragen. Daar worden zaken afgestemd die de hele akkerbouw aangaan."

Eén reactie

  • schoenmakers1

    als we efficiënt willen werken, niet aan deze onzin beginnen

Of registreer je om te kunnen reageren.