Akkerbouw

Nieuws 2372 x bekeken

Warm weer vergt extra aandacht voor bewaring

Extra aandacht is nodig voor bewaring aardappelen en uien, nu het erg warm is voor tijd van het jaar (12-16 graden op 17 december).

De hoge temperaturen voor de tijd van het jaar – 12 tot 16 graden op 17 december - leiden ertoe dat extra aandacht noodzakelijk is in de bewaring van vooral aardappelen en in mindere mate uien.

Benut de koelere nachturen voor koelen en drogen

Producten in de bewaarschuur stijgen langzaam in temperatuur. De koelere nachtelijke uren moeten goed worden benut om te koelen en te drogen, zegt Jeroen Willemse van adviesbureau DLV Plant. "Tussen 03.00 en 07.00 uur bevinden zich de koudste uren van een etmaal. Dan moet je je slag slaan. De meeste akkerbouwers gebruiken een bewaarcomputer. Het is een kwestie van goed instellen, zodat de computer doet wat jij wilt."

Warm weer risico voor partijen die niet goed droog zijn

Voorlopig wijzen de weersvoorspellingen op aanhoudend warm weer. "Dat geeft risico bij partijen die nog niet goed droog zijn", weet Willemse. "Aardappelen met rot kun je zo minder goed drogen. Veel erger worden de problemen er niet van, maar beter ook niet. Het is nu lastiger om een moeilijke partij houdbaar te houden, maar hierdoor hoeven er niet direct grote hoeveelheden product ineens de markt op. Wat extra aandacht is voldoende."

Ook bij uien is het advies: 's nachts drogen

Ook voor uien geldt het advies om de nachtelijke koude uren te gebruiken om te drogen. Dat moet doorgaans voldoende zijn, schetst Willemse.

Of registreer je om te kunnen reageren.