Akkerbouw

Nieuws 2579 x bekeken 1 reactie

'Ruim 300 miljard dollar nodig voor herstel bodem'

Meer dan 300 miljard dollar is jaarlijks nodig om de wereldwijde kwaliteitsdaling van de bodem te herstellen, zodat het duurzaamheidsdoel Sustainable Development Goal (SDG) wordt bereikt in 2030. Dat blijkt uit een publicatie van wereldvoedselorganisatie FAO en de conventie waarin de Verenigde Naties (VN) woestijnvorming tegengaan.

De gezamenlijke discussienota 'Duurzame financiering van bos en landschap restauratie: kansen, uitdagingen en de weg vooruit' is afgelopen weekeinde gelanceerd op het forum over wereldwijde landschappen in Parijs.

Aangetast gebied ter grootte van Zuid-Amerika

Op de wereld is 2 miljard hectare land aangetast, wat gelijk staat aan een gebied ter grootte van Zuid-Amerika. Elk jaar wordt daar volgens de partijen nog eens 12 miljoen hectare land aan toegevoegd, terwijl 7,6 miljoen hectare bos wordt gebruikt voor andere toepassingen, of verloren gaat door natuurlijke oorzaken.

Investeren in restauratie bos en landschap

"De globale afbraak van land en bossen is een ernstige bedreiging voor het levensonderhoud en de voedselzekerheid van miljoenen mensen", zegt Douglas McGuire van de FAO. "Er is een dringende noodzaak om te investeren in de restauratie van bos en landschap, om een aanzienlijk deel van het gedegradeerde land terug te brengen in productieve staat."

Barrières

De FAO en de VN geven aan dat onvoldoende bewustzijn van financieringsmogelijkheden en een gebrek aan begrip voor bos- en landschapsrestauratie de grootste barrières zijn voor het behalen van de gewenste doelen.

In de publicatie sommen de partijen bestaande financieringsbronnen en financiële instrumenten op die specifiek kunnen worden toegepast voor deze doeleinden.

Eén reactie

  • alco1

    Alle luchtwassers slopen en de natuur weer gezond zuurstof laten produceren en hout e.d. voor natuurlijke brandstoffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.