AkkerbouwNieuws

Overheid wijzigt regels voor vergroening landbouwbeleid

De regels voor de vergroening veranderen volgend jaar voor akkerbouwers op een paar punten. Helemaal nieuw wordt het henneppakket.

Het eerste jaar van de vergroening van het gemeenschappelijke landbouwbeleid zit er bijna op. Het verliep bepaald niet vlekkeloos. Er bleef lang veel onduidelijk vanwege de complexiteit van de regels.

Inzaai van vanggewassen tot 1 oktober

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) had veel uit te leggen. De natte septembermaand blokkeerde de inzaai van vanggewassen, dat op 1 oktober moest zijn afgerond. “Het was een hele operatie”, verzuchtte RVO-medewerker Marcel Scholten op een bijeenkomst in Lelystad van LTO-Akkerbouw.

Inzaaidatum melden vóór inzaaidatum

Vanwege de regen is de uiterste inzaaidatum van vanggewassen verlengd naar 15 oktober. Scholten: “Dat geldt alleen dit jaar. Bovendien moet vanaf 2016 de zaaidatum worden gemeld vóór de werkelijke inzaaidatum.”

Ecologisch Aandachtsgebied

Volgens de RVO moeten 10.720 bedrijven 5% van hun bedrijf inrichten als Ecologisch Aandachtsgebied (EA). Akkerbouwers maakten daarbij vooral gebruik van vanggewassen, blijkt uit een inventarisatie van RVO. Er waren 6 aanmeldingen voor een collectieve invulling van de EA’s. Die zijn allemaal afgekeurd.

De overheid past de vergroeningsregels voor 2016 op een paar punten aan. Het zaad van de vanggewassen moet gecertificeerd zijn. Wikke wordt toegevoegd aan de lijst met vanggewassen. Ook mag de akkerbouwer voortaan de percelen voor de EA wijzigen, mits het perceel in de gecombineerde opgave is aangemeld als EA-perceel. Scholten: “Ik raad boeren aan bij de gecombineerde opgave zo veel mogelijk percelen aan te melden als EA. Dan heb je later de ruimte om wijzigingen door te voeren.”

Maximale buffer van 5 meter

Daarnaast is vanaf 2016 bij de onderzaai met gras elke grassoort toegestaan. Alle landschapselementen kunnen voortaan dienen als invulling van het EA, ook als de akkerbouwer voor de algemene lijst kiest. Ook wordt een maximale buffer van 5 meter toegestaan tussen landschapselement of akkerrand en de akker. Nu moet landschapselement of akkerrand direct aan de akker grenzen, zegt Scholten. “De voorwaarden voor deze verruiming worden nog bekend gemaakt.”

Sojabonen vervalt als EA-gewas

Ook binnen het Veldleeuwerik-pakket verandert wat. Sojabonen vervalt als EA-gewas. De zaaidatum van de akkerranden wordt uiterlijk 15 mei. De minimale termijn dat een vanggewas op het veld moet staan gaat binnen dit pakket van tien naar 8 weken. Maar de akkerbouwer moet dan wel een grotere oppervlakte aanhouden, want de wegingsfactor gaat van 0,3 naar 0,24.

Helemaal nieuw in 2016 wordt het henneppakket. Akkerbouwers mogen hennep meetellen als EA-gewas, met een wegingsfactor van 0,7. Hij moet dan wel een contract hebben met een verwerker van vezelhennep. En hij mag tussen het zaaien en het oogsten geen gewasbeschermingsmiddelen gebruiken en geen werkzaamheden op het perceel uitvoeren.

Beheer
WP Admin