Akkerbouw

Nieuws 1699 x bekeken

LTO wil collectieve invulling vergroening

LTO-Akkerbouw wil een aanpassing van de vergroening van het gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Er moet een rekening-courant systeem komen. Ook moeten meer mogelijkheden komen om de vergroening als akkerbouwsector gemeenschappelijk in te vullen.

5% van bedrijfsoppervlakte als EA

Dat conceptvoorstel legt de LTO-vakgroep Akkerbouw voor aan de leden tijdens de winterbijeenkomsten. Akkerbouwers moeten vanaf dit jaar 5% van hun bedrijfsoppervlakte invullen als ecologisch aandachtsgebied (EA) om in aanmerking te komen voor de vergroeningspremie (dit jaar gemiddeld €125,16 per hectare). Veel akkerbouwers vullen dat in door voorgeschreven vanggewassen te telen na de oogst. Die moeten voor 1 oktober zijn gezaaid. Dat lukte dit jaar niet door overvloedige regen in september. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) gaf uitstel tot 15 oktober. "Dat was éénmalig", zei RVO-medewerker Marcel Scholten dinsdagavond op een LTO-bijeenkomst in Lelystad.

Rekening-courant systeem

Omdat het weer niet is te voorspellen pleit LTO-Akkerbouw voor een rekening-courant systeem, zei vakgroepvoorzitter Jaap Haanstra in Lelystad. "Als het een jaar niet goed lukt met de vergroening, moet een teler dat het volgende jaar kunnen inhalen zonder dat de premie in gevaar komt."

Premies in een potje stopt

Daarnaast pleit Haanstra voor een gezamenlijke invulling van de vergroening. "Als de overheid een deel van de premies in een potje stopt, kun je als totale akkerbouw de vergroening gezamenlijk invullen op die plekken waar dat het beste past. Nu moet iedere akkerbouwer dat zelf doen. Wij willen hier over in discussie gaan met het ministerie van Economische Zaken."

Volgens RVO-medewerker Scholten wordt de vergroening in 2016 aangepast. "Nu moet het landschapselement direct aan de akker grenzen. Straks wordt een maximale buffer van 5 meter toegestaan. De voorwaarden worden nog bekend gemaakt. Alle landschapselementen kunnen dienen als EA, ook bij de keuze voor de algemene lijst."

Of registreer je om te kunnen reageren.