Akkerbouw

Nieuws 1028 x bekeken 1 reactie

Haanstra: hogere bodemprijs in graanmarkt

In de graanmarkt ligt een hogere bodem dan zeven jaar geleden. Dat komt omdat het verbruik stijgt. Daardoor haalt de tarweprijs binnen drie jaar een keer de €300 per ton. Voorzitter van LTO-Akkerbouw Jaap Haanstra stelt dat de bodemprijs nu rond de €150 per ton tarwe ligt.

"De bodemprijs was vroeger de interventieprijs van iets meer dan €100 per ton", zei Haanstra dinsdagavond op een ledenbijeenkomst in Lelystad.

Graanverbruik omhoog

Haanstra schrijft de hogere bodemprijs toe aan het gestegen graanverbruik en baseert zich op prognoses van de International Grains Council. "In 2008/2009 verbruikte de wereld 1.722 miljoen ton graan, exclusief rijst. Dat is in het huidige seizoen, zeven jaar later, 1.986 miljoen ton. De graanvoorraden zijn sindsdien weliswaar gegroeid van 371 miljoen naar 456 miljoen ton. Dat komt omdat de wereld drie jaar achter elkaar een record aan graan heeft geoogst. Maar de helft van de huidige voorraad ligt in China en India. China beschouwt de graanvoorraad als een strategische voorraad. Die komt nooit op de markt. En de opslag in India is vaak zo slecht, dat niemand het graan wil hebben na verloop van tijd."

Graanmarkt kwetsbaar

Het toenemende verbruik maakt de graanmarkt kwetsbaar, stelt Haanstra. "De consumptie stijgt gemiddeld 30 miljoen ton per jaar. Er hoeft maar iets te gebeuren aan de productiekant of er is een tekort. Als we nu de situatie van 2008/2009 zouden hebben, was de tarweprijs richting €100 gezakt. Door de gestegen vraag ligt de bodem nu rond €150. Als een keer minder wordt geoogst, haalt de tarweprijs €300. Ik verwacht dat dat binnen drie jaar een keer gebeurt."

Eén reactie

  • agro1

    over 3 jaar is deze visionaire zienswijze in de vergetelheid geraakt. voorspellingen zijn in tegenstelling tot mensen niet belast met de vloek van het geheugen.

Of registreer je om te kunnen reageren.