Akkerbouw

Nieuws 4068 x bekeken 3 reacties

Frans tarweareaal grootste sinds 1936

Wintertarwe is razend populair onder Franse akkerbouwers. Het areaal is het grootste in 80 jaar, terwijl Frankrijk afgelopen jaar ook al een record aan tarwe van de akkers haalde.

Frankrijk is verreweg de grootste tarweproducent in de EU, met een aandeel van 27% in de productie.

Collecteurs stopten met de inname tarwe

Volgens het overheidsbureau Agreste hebben de Franse akkerbouwers deze herfst 5,22 miljoen hectare zachte tarwe gezaaid. Het areaal groeit met 1,6% ten opzichte van vorig jaar en ligt 5% boven het vijfjaarlijks gemiddelde van 4,98 miljoen hectare. De groei van het areaal is opmerkelijk, omdat de Franse tarweprijs op een lager niveau ligt dan vorig seizoen.

De notering van maaltarwe levering Rouen schommelde dit jaar vanaf half september tussen €155 en €170 per ton. Vorig jaar in de herfst, wanneer de wintertarwe wordt gezaaid, lag de Rouen-notering tussen €158 en €192. Door de recordoogst van dit jaar stopten diverse collecteurs in de herfst met de inname van tarwe. Dat drukte de prijs.

5,14 miljoen hectare wintertarwe

Het is de eerste prognose van Agreste voor het nieuwe seizoen 2015/2016. Bijna alle zachte tarwe in Frankrijk is wintertarwe. Dit jaar is 23.000 hectare zomertarwe geteeld tegenover 5,14 miljoen hectare wintertarwe.

De Franse akkerbouwers breiden ook het areaal harde (durum) wintertarwe uit. Volgens Agreste bedraagt dat 354.000 hectare. Dat is 12% meer dan vorig jaar. Maar in 2014 kromp het areaal flink doordat de prijs in 2013 van durumtarwe erg laag was. Het areaal ligt dit jaar slechts 0,8% boven het vijfjaarlijks gemiddelde.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Leuk om de prijs naar beneden te praten maar we hebben tegenwoordig ook veel meer tarwe nodig in de wereld. De wereldproductie is maar een klein beetje (1%) hoger dan de consumptie.

  • agratax(1)

    @farmerbn. Wie betaalt deze minuscule tarwe voorraad, die broodnodig is om de voedselzekerheid veilig te stellen. Juist de boer hij betaalt de voedselverzekering voor de burgers.

  • agro1

    1% teveel is een ENORME hoeveelheid, drukt de prijs met 30% of zoiets. gewoon een ramp, die recordproducties.

Of registreer je om te kunnen reageren.