Akkerbouw

Nieuws 1495 x bekeken 1 reactie

Crash Argentijnse peso drukt graanprijzen

De Argentijnse pesos heeft meer dan een derde van zijn waarde ingeleverd tegenover de euro. Ook tegenover de Amerikaanse dollar leverde de munt ongeveer een derde in. De enorme waardedaling van de peso kan grote gevolgen hebben voor de prijs van graan en soja en investeringen in Argentinië.

Nederlandse veevoerbedrijven importeren traditioneel veel graan en soja uit Argentinië en Brazilië. Een opener Argentinië wordt bovendien een stuk aantrekkelijker om in te investeren. Argentijnse grond, bedrijven en arbeid worden immers een stuk goedkoper als de peso een lagere waarde vertegenwoordigt.

Argentinië wil terug naar de top

Argentinië behoort tot de grootste exporteurs wereldwijd van graan, soja en rundvlees. Het land is tevens een grote exporteur van wijn en zonnebloemzaad, citrusvruchten en een middelgrote exporteur van appels. Een goedkopere peso maakt Argentijnse producten een stuk goedkoper. Argentinië leverde de afgelopen jaren door een te hoge waardering van de peso en exportheffingen in de handel veel in.

Liberale inslag nieuwe president

De peso daalt, omdat de nieuwe regering van Mauricio Marci liberaal economisch beleid inzet. Marci heeft ook de exportbelasting op soja verlaagd met 5 procentpunt en exportheffingen voor mais en tarwe helemaal geschrapt. Een cultuurschok, voor een land waar al decennia populisten en nationalisten de landbouwexport zien als een plaats om geld voor sociale projecten op te halen.

Peso was kunstmatig duur

De waarde van de peso werd door de vorige president, Cristina Fernández de Kirchner, kunstmatig hoog gehouden. Door 'currency controls' was het voor Argentijnen heel lastig dollars te kopen. Zo 'verdedigde' de Argentijnse staat zijn buitenlandse valutareserves. De reserves zijn voor Argentinië cruciaal, omdat het land door een eerder faillissement geen geld op kapitaalmarkten kan lenen.

Inflatierisico

Het nieuwe beleid van Marci wordt door de vier dominante boerenorganisaties en economen positief ontvangen, maar er kleven risico's aan het 'bevrijden' van de peso. De inflatie kan stijgen, omdat Argentinië veel brandstof en technologische producten importeert. De vraag is of dit inderdaad, zoals Marci hoopt, ruimschoots wordt gecompenseerd door extra exportinkomsten.

Eén reactie

  • farmerbn

    Ook nu zal Argentinie niet meer graan verkopen als ze zelf nodig hebben. Graan dat vorige jaren teveel was ,werd verkocht en dat blijft nu ook zo. Alleen de prijs is nu lager (voor ons). Volgend jaar hebben de Argentijnen fikse prijsverhogingen voor energie en kunstmest zodat veel extra produceren moeilijk wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.