Akkerbouw

Nieuws 2539 x bekeken

Bewaaraardappelen vragen veel aandacht

De kwaliteit van de aardappelen in de bewaring is sterk wisselend en wat minder goed dan voorgaande jaren.

Problemen met rot komen eigenlijk alleen in Nederland voor. In België viel minder neerslag en is rot geen groot probleem. Daar zijn doorwas en drijvers in Bintjes een punt van zorg.

Knollen verstikt in de rug

De echt slechte partijen zijn al geruimd. Door de vele regen in de nazomer zijn knollen verstikt in de rug. Tijdens rooien zien deze er nog gaaf uit, maar in de bewaring gaan ze alsnog rotten. Het vocht dat hier uit komt vraagt veel droogcapaciteit. Aardappelen zijn wel goed te houden.

Veel rot

DLV Plant adviseur Paul Hooijman ziet dat in Flevoland dat in veel partijen rot voorkomt. Meestal niet dramatisch, maar het blijft wel de aandacht vragen. Drogen duurt dit jaar erg lang. De aardappelen zijn laat geoogst en nat binnen gekomen, in combinatie met rot betekent dat dat er erg veel vocht afgevoerd moet worden. In december zijn er nog partijen waar nog zoveel vocht in zit dat nog steeds 24 uur per dag geventileerd moet worden. Na rot is de kiembeheersing de volgende uitdaging voor de teler. Veel ventilatie uren in combinatie met hoge temperatuur zorgt ervoor dat aardappelen sneller verouderen en eerder gaan kiemen.

Grote verschillen, ook binnen percelen

De onderwatergewichten zijn over de hele linie lager dan in voorgaande jaren. Henry van den Akker, DLV Plant adviseur in het zuidoostelijk zandgebied ziet dat partijen vaak tegen de kritische ondergrens aanzitten. Opvallend dit seizoen is dat het ook erg wisselt, niet alleen tussen percelen maar ook binnen percelen. Een groeispurt in de nazomer en versneld afsterven door alternaria lijken daar de oorzaak van.

Of registreer je om te kunnen reageren.