Akkerbouw

Nieuws 1905 x bekeken 1 reactie

Argentinië schrapt meeste exportheffingen

Argentinië schrapt de exportheffing op tarwe, mais, zonnebloemenzaad en rundvlees. De heffing op sojabonen gaat omlaag.

Dat bevestigt landbouwminister Ricardo Buryaile. De nieuwe president Mauricio Marci, die op 10 december wordt geïnstalleerd, beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne dat de heffingen verdwijnen. Toen hij op 22 november de presidentsverkiezingen won, drukte dat de prijzen van graan en sojabonen op de wereldmarkt. Argentinië produceert veel graan en sojabonen, maar door de exportheffingen is het land de laatste jaren marktaandeel verloren. De handel verkeerde lange tijd in onzekerheid of Marci de heffingen werkelijk zou verlagen, aangezien de heffingen een belangrijke inkomstenbron zijn voor het armlastige Argentinië.

Nieuwe landbouwminister

Marci benoemde vorige week Buryaile als landbouwminister. Buryaile meldt in een interview met het Argentijnse dagblad Clarin dat de heffingen op tarwe, mais, zonnebloemenzaad en rundvlees naar 0% gaan. De heffing op de export van tarwe bedraagt nu 23% van de marktwaarde, die op mais 20%. De exportbelasting op sojabonen daalt van 35 naar 30%.

Argentinië in top vijf

Argentinië is de derde producent en exporteur van sojabonen in de wereld, na de VS en Brazilië en speelt een belangrijke rol op de wereldmarkt. Bij mais zit Argentinië in de top vijf van exporteurs. De rol van Argentinië op de wereldtarwemarkt is veel kleiner. Het land zit net in de top tien van exporteurs. Vrijwel alle Argentijnse exporttarwe gaat naar Brazilië.

Eén reactie

  • ed12345

    Stel je even voor je levert 100 ton soja en je krijgt er maar 65 betaald

Of registreer je om te kunnen reageren.