Akkerbouw

Nieuws 1380 x bekeken 3 reactieslaatste update:17 dec 2015

Aardappelproductie NEPG valt iets hoger uit

De definitieve aardappelproductie in de vijf Noordwest-Europese aardappellanden is 25.314.000 ton. Dat maakt de NEPG (North-Western European Potato Growers) bekend, nu ook de definitieve cijfers van Frankrijk, Engeland en Nederland zijn vastgesteld.

De productie is 11,2% lager dan vorig seizoen en ongeveer gelijk aan het vijfjarig gemiddelde.

Deze einduitslag ligt iets boven de raming in november, toen 25.157.000 ton werd verwacht. De hoge opbrengsten in Engeland vallen op met 50,1 ton per hectare. Dit is 9% hoger dan het vijfjarig gemiddelde. Door de areaaldaling van 8% is de productie echter lager dan vorig jaar.

Opbrengst en marktsituatie in balans

Op basis van de recente voorraadmeting van de VTA (Verenigde Telers Akkerbouw) is het eerder bekendgemaakte oogstverwachtingscijfer naar beneden bijgesteld tot 53 ton per hectare.

De totale opbrengst en de actuele marktsituatie lijken redelijk in balans, ziet de NEPG. Het ruime aanbod kan de afzet een extra stimulans geven. Hiervan kan de export van consumptieaardappelen profiteren. In combinatie met de al zeer goede export van verwerkte producten buiten de EU, zijn de signalen positief zijn voor het nieuwe jaar.

Bewaarproblemen

De laatste vijf jaar is de vraag naar grondstof van de verwerkende industrie, vooral in België, explosief toegenomen. De kwaliteit in de opslag is over het algemeen goed, meldt NEPG. De te hoge buitentemperaturen veroorzaken echter bewaarproblemen. Vooral bij Innovator en Fontane.

Om deze probleempartijen eerder te kunnen verwerken, probeert de industrie de goede partijen door de schuiven naar een later tijdstip. "De vergoeding hiervoor staat echter niet altijd in goede verhouding tot de werkelijke kosten en het extra risico."

Laatste reacties

  • Koen123

    25000 ton ? Moet dit geen 25 miljoen zijn?

  • petra.vos1

    Inderdaad, Koen123. Het woord duizend is weggevallen. We passen het aan. Dank voor je alertheid!

  • info36

    En jij bedankt voor het neerwaarts schrijven van de prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.