Akkerbouw

Nieuws 1296 x bekeken

'Aandringen op geteld pootgoed'

Telers van consumptieaardappelen moeten bij hun leveranciers van pootaardappelen erop aandringen dat het pootgoed is geteld, of anders in een nauwe maatsortering wordt geleverd. Dat voorkomt dat ze pootgoed overhouden. Transport van restpartijen vergroot de kans op verspreiding van ziekten.

Die oproep deed voorzitter Joke de Geus van LTO-Akkerbouw Zuid-Holland op een ledenvergadering in Zuid-Beijerland. "Consumptietelers moeten erop aandringen dat ze geteld pootgoed willen, of een nauwe maatsortering. De ervaringen wijzen uit dat ze dan beter in staat zijn de hoeveelheid pootaardappelen te bestellen die ze nodig hebben voor hun areaal."

Restpartijen verkleinen

Dat is ook de ervaring die LTO heeft opgedaan in een tweejarig project voor het tellen van pootgoed, waar ook handelshuizen en afnemers aan meededen, zei bestuurder Anton de Wit van de LTO-werkgroep Consumptieaardappelen en Uien op de ledenvergadering. "Het doel is om de restpartijen te verkleinen. Een onderzoek van een landbouwstudent wijst uit dat het sorteren in een nauwere maatvoering helpt om de restpartijen te verkleinen, maar het is niet het antwoord. De keuringsdienst NAK gaat strenger controleren op de maatsortering. Het tellen van pootaardappelen vergt extra werk van de leverancier en maakt het pootgoed duurder. Het is aan de telers van consumptieaardappelen of ze de meerprijs willen betalen."

Een van de aanwezige LTO-leden zegt dat hij geteld pootgoed besteld. "Daar betaal ik 2 cent per kilo extra voor. Ik heb op een areaal van 11 hectare aardappelen slechts 250 kilo pootgoed overgehouden. Dat is bijna niks."

Of registreer je om te kunnen reageren.