Zaaitijdstip wintertarwe sterk bepalend voor opbrengst AkkerbouwNieuws

Zaaitijdstip wintertarwe sterk bepalend voor opbrengst

Afgelopen seizoen was het opbrengstverschil tussen vroeg (half oktober) en laat (begin december) gezaaide wintertarwe erg groot. Het verschil in opbrengst is bijna 2 ton per hectare, ten gunste van de vroeg gezaaide. Dat blijkt uit proeven van Crop Solutions die in het zuidwestelijk teeltgebied voor het project ‘tarwe naar 15 ton’ uitgevoerd zijn.

In de meeste seizoenen is het verschil niet zo groot, maar dergelijke extreme verschillen zijn wel eens eerder geconstateerd. De onderzoekers hadden aanvankelijk geen goede verklaring voor deze extreme verschillen. Het antwoord kwam volgens Ton Hendrickx, productspecialist bij CropSolutions en de aanjager van het project, uit Engeland.

Beworteling

Daar is al langer gekeken naar de relatie tussen zaaitijdstip en beworteling. Daar bleek dat vroeg gezaaide tarwe in het voorjaar al tot 80 cm diep wortelt, terwijl bij de in december gezaaide de wortels nog maar 20 cm diep zaten. In een droog voorjaar zoals afgelopen seizoen verklaart dat de extreme opbrengstverschillen. Crop Solutions gaat dit jaar daarom ook onderzoek doen naar manieren om de beworteling te stimuleren.

In 2015 is binnen het project het effect van groeiregulatie uitgebreid onderzocht. De belangrijkste conclusie is dat bij vroeg zaaien ook al vroeg groeiregulatie nodig is om het gewas overeind te houden. Op 12 september gezaaide tarwe is begin november al met een groeiregulator behandeld. Dat leverde uiteindelijk een meeropbrengst van 400 kilo per hectare ten opzichte van de alleen in het voorjaar behandelde proefveldjes.

Beheer
WP Admin