Akkerbouw

Nieuws 1797 x bekeken

Wereldverbruik suiker groeit naar record

Het suikerverbruik stijgt dit seizoen naar een record van 173 miljoen ton. De productie valt iets lager uit met 172 miljoen ton. Het is voor het eerst in zes jaar dat de wereld meer suiker verbruikt dan produceert.

Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) zakt de suikerproductie in de wereld met 3 miljoen ton ten opzichte van vorig seizoen. De grootste productiedalingen doen zich voor in Brazilië en India, de Europese Unie en Oekraïne. Australië, Rusland en Turkije produceren meer suiker dan vorig seizoen, maar dat is onvoldoende om de productiedalingen elders te compenseren.

Brazilië grootste producent

Het USDA schat de wereldvoorraad aan het eind van het seizoen op 39,6 miljoen ton. De eindvoorraad kan 23% van het jaarlijkse verbruik dekken. Dat was twee jaar geleden nog 26%. Grote voorraden drukken de prijs. Brazilië blijft de grootste suikerproducent. Het USDA schat die op 35 miljoen ton. Nummer twee is India met een productie van 28,5 miljoen ton. Dan volgt de EU met 16,1 miljoen ton.

India grootste verbruiker

India heeft de internationale suikermarkt opgeschud door de suikerproductie sterk op te voeren. Het land is met een jaarlijkse consumptie van 28 miljoen ton al decennia de grootste suikerverbruiker in de wereld en was jarenlang de grootste importeur. De nummer twee verbruiker is de EU met een verbruik van 18,8 miljoen ton. India produceerde zeven jaar geleden 16 miljoen ton suiker en importeerde 1,4 miljoen ton. De export was toen nihil. Voor dit seizoen verwacht het USDA dat India 28,5 miljoen ton suiker produceert. Het exporteert 2,5 miljoen ton en koopt slechts 900.000 ton op de wereldmarkt.

Suikerprijs blijft hoog

De suikerprijs blijft relatief hoog. Regen rijdt de oogst van suikerriet in Brazilië in de wielen. Daarnaast produceert de wereld voor het eerst in vijf jaar minder suiker dan het verbruikt, schrijft sectoreconoom Frank Rijkers van ABN Amro in een nieuwsbrief.
Rijkers constateert dat de suikerprijs op de termijnmarkt in New York sinds eind september met 25 procent is gestegen en op het hoogste niveau staat in negen maanden. "Hiermee is de eerdere prijsval van 25 procent ten opzichte van 1 januari 2015 bijna geheel teniet gegaan. Regen in Brazilië zorgt voor angst dat er veel oogsttijd verloren gaat. Daarnaast zorgen berichten over meer verwerking van suiker tot ethanol voor een positiever sentiment. Bovendien wordt na vijf jaar van overschotten voor komend seizoen een suikertekort verwacht."

Of registreer je om te kunnen reageren.