AkkerbouwNieuws

Monsanto: verbod glyfosaat twijfelachtig

Het is maar zeer de vraag of het verbod op glyfosaat op verharding in 2016 kan ingaan. Producent Monsanto betwijfelt of dat haalbaar is.

Op een persconferentie zei Sarah Driessens van Monsanto Europe donderdag dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu doet voorkomen dat het verbod van glyfosaat op verhardingen in 2016 al zo goed in kannen en kruiken is. ‘Maar zover is het nog niet. Het zou zelfs zomaar kunnen dat het verbod er helemaal niet komt.”

Geen glyfosaat op verharde terreinen

Het voorstel van ex-staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu stelt dat professionals vanaf 2016 geen glyfosaat meer op verharde terreinen mogen gebruiken en vanaf 2017 ook niet op onverharde terreinen. Particulieren mogen ook per 2016 geen glyfosaat meer op verharde terreinen toepassen, maar niet-professioneel gebruik op onverharde terreinen blijft toegestaan.

Aanvullend debat Tweede Kamer nodig

Voordat het voorstel werkelijk is, moet eerst nog een aanvullend debat komen in de Tweede Kamer, omdat diverse partijen nog niet tevreden waren met de uitleg die Mansveld had gegeven. Omdat zij is afgetreden en Dijksma is aangetreden, zal dat debat waarschijnlijk uitgesteld worden.

Ook RvS en Europese Commissie kijken naar besluti

Als de Tweede Kamer het besluit aanneemt, moet het eerst na de Raad van State (RvS), waarna de koning het besluit moet bekrachtigen. Ook moet het nog voorgelegd worden aan de Europese Commissie. Dat kost tijd. Omdat het al november is, is dat te kort dag om het verbod in 2016 in te kunnen laten gaan, denkt Monsanto.

‘Verbod Roundup disproportioneel’

Volgens Monsanto is het verbod disproportioneel. Ook bevat het voorstel volgens Driessens tegenstrijdigheden. In de praktijk betekent het voorstel dat hoveniers bij particulieren geen Roundup op onkruid mogen toepassen in hun tuinen, maar de eigenaar zelf wel.

Akkerbouwer wel, loonwerker niet

Tegenstrijdig is ook dat de akkerbouwer zijn verharde erf met Roundup onkruidvrij mag houden, maar de loonwerker en veehouder niet. Teelt de veehouder echter mais en heeft hij een spuitlicentie, dan is hij volgens de definitie akkerbouwer.

Uitzondering voor recreatieterreinen

Het doel van het verbod is bescherming van de volksgezondheid en verbeteren van de waterkwaliteit. Recreatieterreinen en campings krijgen echter een uitzonderingspositie. Raar, vindt Driessens. “Is op deze drukke plekken minder gevaar voor de volksgezondheid?”

Op waterinnamepunten aan de Maas worden normoverschrijdingen van glyfosaat in het rivierwater gemeten. Ook blijkt dat in Limburg het Maaswater uit België vaak al de glyfosaat-drinkwaternorm overschrijdt. “Waarom een verbod opleggen in Friesland, terwijl er glyfosaatoverschrijdingen zijn in Zuid-Limburg?”

Besluit juridisch aanvechtbaar

Monsanto denkt dat het besluit juridisch aanvechtbaar is. “Het wordt verboden glyfosaat te gebruiken op verhardingen, maar de toelating bij het CTGB vervalt niet, omdat uit CTGB-onderzoek blijkt dat glyfosaat op verhardingen veilig kan worden toegepast.”

Monsanto ziet meer in prolongatie van de Duurzaam Onkruidbeheer en Verhardingen (DOB). Dat is in 2004 ingesteld en sindsdien is de emissie van glyfosaat met 30 procent terug gedrongen.

Beheer
WP Admin