Akkerbouw

Nieuws 1142 x bekeken

Technologie en innovatie versterken uienketen

Technologie en innovaties kunnen de verschillende schakels in de uienketen - en hiermee de keten als geheel – versterken. Dat stelt ABN Amro in het sectorrapport 'de Nederlandse uienketen afgepeld'.

De sterke internationale positie van de Nederlandse ui wordt door de bank erkend, maar sectormanager plantaardige sectoren Jan de Ruyter ziet ook dat die positie voortdurend moet worden bevochten. De positie is bovendien afhankelijk van de marge die elke schakel in de keten kan maken. "Alleen met voldoende marge is het mogelijk effectief in verduurzaming en innovatie te blijven investeren", zegt De Ruyter in het sectorrapport (pdf).

Betrouwbare kwaliteit leveren

"Het is van belang een goede en betrouwbare kwaliteit te leveren, want onze internationale reputatie is zo goed als de laatste zending. Het is voor de keten dan ook van groot belang om innovatief te zijn en onderling goede kwaliteitsafspraken te maken."

Hierbij kan goed gebruik worden gemaakt van technologie (zoals gps en big data) en innovaties (bijvoorbeeld apps). Deze leiden ertoe dat er binnen een keten informatie beter wordt overgedragen. Dat versterkt relaties, efficiëntie en uiteindelijk ook het rendement in de hele keten.

Duurzame Nederlandse ui

Verder voorzien ABN Amro dat duurzaamheid een steeds belangrijker thema wordt. De Ruyter: "De Nederlandse ui moet zich op het wereldtoneel meer onderscheiden als een duurzaam product."

Of registreer je om te kunnen reageren.