Rabo: prijzen graan en oliezaden blijven stabiel AkkerbouwNieuws

Rabo: prijzen graan en oliezaden blijven stabiel

De Rabobank verwacht dat de prijzen voor graan en oliezaden dit seizoen stabiel blijven.

Suiker, koffie en katoen worden duurder, schrijven analisten van de Rabobank Agri Commodity Market Research in de Outlook 2016.

Record aan graan en oliezaden

De prijzen voor graan en oliezaden blijven stabiel omdat Zuid-Amerika een record aan graan en oliezaden, vooral sojabonen, produceert. Ook de opbrengsten in andere werelddelen waren hoog. Daardoor heeft de wereld veel graan en oliezaden op voorraad, analyseert de bank. Grote voorraden drukken de prijzen en ze dempen prijsschommelingen.

Dollar blijft duur

De Rabobank verwacht dat de Amerikaanse dollar volgend jaar duur blijft. Dat beperkt de export vanuit de VS, waardoor de voorraden daar verder groeien. De nationale munten in Brazilië, Oekraïne en Rusland blijven zwak waardoor deze landen hun graan en oliezaden goedkoop blijven aanbieden op de wereldmarkt. Dat gaat ten koste van het marktaandeel van de VS en de EU. De verwerkers van graan en oliezaden profiteren van de prijsdruk.

El Niño heeft veel invloed

Het weer kan nog voor reuring zorgen in de graan- en oliezadenmarkt. De Rabobank-analisten verwijzen naar het weerfenomeen El Niño, dat zich eens in de ongeveer drie tot zeven jaar voordoet. Volgens de Rabobank-analisten is de huidige El Niño een van de sterkste ooit gemeten. Dat heeft vooral invloed op het weer in de landen die veel suiker, cacao, palmolie en koffie produceren. Het effect van El Niño neemt in het eerste kwartaal van 2016 langzaam af, maar heeft dan nog wel effect op de prijsvorming. Daarnaast gaat het winterweer in Rusland, Oekraïne en de VS een rol spelen. Strenge winters in die landen leiden tot meer uitwintering en dus een lagere productie.

Voorspelling: prijsstijging

Het effect van het weer kan groot zijn, zegt directeur Stefan Vogel van de Rabobank Agri Commodity Market Research. “Ondanks de grote voorraden aan graan en oliezaden en de hoge dollarkoers, is eerder een prijsstijging dan een prijsdaling te verwachten door het weer.”


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin