Akkerbouw

Nieuws 1811 x bekeken

Oogst bewaarpeen 10% tot 15% lager

De Nederlandse peenoogst is 10 tot 15 procent lager dan vorig jaar door het groeiseizoen vol weersextremen. Kwaliteit is een aandachtspunt. Door Europese tekorten is de afzetmarkt positief gestemd.

Dat zeggen Arjan Freriks van teelt- en handelsonderneming Hagranop en Johan Voragen van zaadbedrijf Bejo Zaden. De peenoogst is sterk wisselend, waarbij opvalt dat het Noorden doorgaans een betere opbrengst heeft dan Flevoland en nog zuidelijker. Noordelijk hebben telers iets meer geluk gehad met neerslag op het goede moment.

Hier en daar te nat

"90 tot 95 procent van de oogst is binnen", zegt Voragen. "Eigenlijk moet de oogst van bewaarpeen nu wel achter de rug zijn, maar links en rechts is het nog te nat."

Eerst te droog, toen te nat, daarna warm

De 10 tot 15 procent lagere opbrengst komt doordat de wortel korter is gebleven dan normaal door de extreme droogte tot half augustus, gevolgd door bijzonder natte omstandigheden. "De regen spoelde veel stikstof uit, waardoor de ontwikkeling in de belangrijke groeimaand september stagneerde", zegt Voragen. "In oktober werd het weer warmer, wat leidde tot nagroei. Een topopbrengst is dan niet meer mogelijk." Muizenvraat kwam niet zo heftig voor als vorig jaar.

Puntrot en phytophthora liggen op de loer

Freriks beaamt de waarnemingen van Voragen. "Door de weersextremen is de kwaliteit iets om in de gaten te houden. Puntrot en phytophthora zijn problemen die op de loer liggen. Het is verstandig om peen regelmatig te controleren via proefspoelingen of het wassen van monsters uit de cel. Op basis daarvan kun je je plan trekken in de afzet."

Goede vraag uit buitenland

Beide heren zijn positief over de markt voor peen. "De vraag in omliggende landen is goed", weet Freriks. "Deze landen hebben nog eigen wortelen, maar ook hier zijn de opbrengsten lager. We verwachten dan ook dat er eerder vraag gaat komen naar koelhuispeen."

Mooi afzetseizoen

Volgens Voragen staan alle lichten voor een mooi afzetseizoen op groen. "Er is een breed scala aan afzetmarkten en de stemming is goed. Voor mooie B-peen wordt €120 per kist – waar zeker 600 kilo peen in zit - betaald en daar kun je goed voor telen."

Of registreer je om te kunnen reageren.