Om de dag druppelen levert hoogste pootaardappelopbrengst AkkerbouwNieuws

Om de dag druppelen levert hoogste pootaardappelopbrengst

Druppelirrigatie in pootaardappelen leverde dit seizoen zo’n 10 procent hogere pootaardappelopbrengst. Dat blijkt uit de resultaten op het Spaarwater proefperceel in Borgsweer, Groningen.

De eerste analyses na de oogst laten een duidelijke meeropbrengst in kilogrammen en knolzetting zien. Zowel de totale hoeveelheid als de sortering van het pootgoed zijn toegenomen ten opzichte van het referentieperceel. Het irrigatiewater dat via ondergrondse druppelslangen bij de aardappelen wordt gebracht, is afkomstig uit de zelf gecreëerde zoetwaterbel onder het perceel.

Het Spaarwater project in Borgsweer betreft een gecombineerd systeem waarbij in natte perioden het overtollige regenwater uit het perceel via drainage opgevangen en in een diepe bodemlaag opgeslagen wordt. In droge perioden wordt dit water gebruikt om de gewassen via ondergrondse druppelirrigatie van vocht te voorzien.

Druppelfrequentie

Afgelopen seizoen is gekeken naar het effect van dagelijks druppelen en om de dag druppelen. Volgens teler Pieter Noordam en DLV Plant adviseur Wynco Tonkens gaf het perceel dat eens in de twee dagen geïrrigeerd is de grootste plus op de opbrengst ten opzichte van het referentieperceel. “De planten moeten dan wat meer zoeken naar vocht. Bovendien bleef de grond wat mooier van structuur.”

Ondergrondse druppelbevloeiing

De zware zavelgrond zorgt voor een goede capillaire werking, dat maakt het perceel geschikt voor ondergrondse druppelbevloeiing. De druppelslangen liggen op een diepte van 40 centimeter onder het maaiveld en blijven daar meerdere jaren liggen. De slangen liggen op een afstand van 75 centimeter, zodat de aardappelen er met behulp van GPS precies boven gepoot kunnen worden. Afgelopen seizoen heeft Broere Beregening samen met de teler een techniek ontwikkeld, waarmee de druppelslangen zonder al te grote ingrepen in de zware bodem gelegd kunnen worden. Hiervoor gebruiken ze een ondergronder waarmee normaal moldrainage aangelegd wordt. De slang wordt dan tegelijkertijd in de gemaakte gang gelegd.

Optimale watergift

Het irrigatieonderzoek richt zich in eerste instantie op de frequentie van irrigeren om zo de watergift te optimaliseren. Later zal nog gekeken worden naar de mogelijkheden en effecten van fertigatie op de aardappelopbrengst.

Beheer
WP Admin