AkkerbouwNieuws

Monsanto kijkt opnieuw naar Syngenta

Monsanto overweegt opnieuw te proberen Syngenta over te nemen.

Ook kijkt de machtigste zaadveredelaar ter wereld naar andere mogelijkheden voor overnames. Dat zegt operationeel directeur Brett Begemann van Monsanto tijdens een dag voor investeerders.

Minder concurrentie bij overname

Als Monsanto grote overnames doet betekent dat voor boeren minder concurrentie en dus mogelijk een kleiner assortiment en hogere prijzen. De markt is al sterk geconcentreerd; ze wordt beheerst door de zogeheten ‘Big Six’: Syngenta, Monsanto, DuPont/Pioneer, Bayer CropScience, Dow Agrosciences en BASF. De bedrijven zelf zeggen vaak dat er juist door overnames meer geld vrijkomt voor productontwikkeling en de klant met minder kosten, dus een lagere prijs, kan worden bediend.

Het bericht volgt op berichten dat het Chinese ChemChina met Syngenta praat over een overname. De mededeling van Begemann kan dus ook een poging zijn de prijs voor ChemChina op te drijven.

Monsanto kijkt opnieuw naar Syngenta



Mark Pasveer

Bayer niet te koop

Begemann sluit een overname van Bayer CropScience zo goed als uit. Het bedrijf is te groot en heeft haar landbouwdivisie niet in de etalage staan. Dat geldt wel voor Dow AgroSciences en in mindere mate DuPont/Pioneer. De positie van BASF is onduidelijk. Het Duitse bedrijf is groot in gewasbescherming maar maakt geen zaden, terwijl boeren steeds meer om integrale oplossingen vragen.

Markt van dunne marges

De reden dat de ‘Big Six’ mogelijk onderling fuseren of ondernemen, ligt in dunne marges. De prijzen van bepaalde landbouwproducten zijn een hele periode laag waardoor boeren bij het inkopen van producten meer letten op de prijs. Bovendien zijn kosten voor onderzoek en ontwikkeling gestegen en ligt een steeds kleiner deel van de pesticiden onder patent. Dat betekent dat een steeds groter deel van de markt bestaat uit producten die in principe iedereen mag maken, met grote concurrentie tot gevolg.

Eerder overnamebod ingetrokken

In augustus trok Monsanto een overnamebod van bijna $47 miljard op Syngenta in. Het bestuur van Syngenta verzette zich tegen een overname, vooral vanwege zorgen over mededingingsperikelen. Monsanto is de grootste zaadveredelaar ter wereld en eigenaar van het grootste merk in gewasbescherming, Roundup. Syngenta is de grootste producent van gewasbeschermingsmiddelen en een subtopper in de zaadveredeling.

Beheer
WP Admin