Akkerbouw

Nieuws 960 x bekeken

Hogere productie drukt wereldhandel in harde tarwe

De wereldhandel in harde tarwe daalt dit seizoen met 10 procent. Dat komt omdat de belangrijkste importeurs meer harde tarwe hebben geoogst.

De US Wheat Associates schat de wereldproductie dit seizoen op 35,9 miljoen ton harde tarwe, zei directeur Goris van Lit op een bijeenkomst in Antwerpen. "Dat is 10 procent meer dan vorig seizoen. De grootverbruikers van harde tarwe hebben zelf meer geproduceerd. Algerije oogstte zelfs 92% meer harde tarwe dan vorig seizoen en Marokko 64%. De VS produceerde 52% meer harde tarwe."

Betere kwaliteit

De VS oogstte vorig seizoen 1,4 miljoen ton harde tarwe. Door de regen vlak voor en tijdens de oogst viel de kwaliteit erg tegen, zegt Van Lit. "Door het krappe aanbod steeg de prijs in november vorig jaar in de staat North Dakota (de grootste harde tarwe producent in de VS, red) naar $550 per ton (€506). Door de goede oogst zakte de prijs in de loop van dit seizoen richting $220 (€203). De kwaliteit is veel beter dan de oogst van 2014. De export vanuit de VS is groter dan vorig seizoen. Ondanks de prijsdaling zit er echter nog steeds een premie op de prijs van harde tarwe boven op die van baktarwe."

Of registreer je om te kunnen reageren.