Akkerbouw

Nieuws 1650 x bekeken 3 reacties

Franse tarwe aantrekkelijk voor Egypte

Egypte koopt in de laatste tender vooral tarwe in Frankrijk. Het geeft aan dat Franse tarwe goed kan concurreren met die uit andere landen.

Egypte koopt in de laatste tender 240.000 ton tarwe. Daarvan komt 120.000 ton uit Frankrijk en 60.000 ton uit Roemenië. De overige 60.000 ton tarwe wordt geleverd door een Russisch handelshuis. Egypte importeerde dit seizoen tot nu toe 2,8 miljoen ton tarwe voor $580 miljoen (€548 miljoen). Het land is de grootste tarwe importeur in de wereld.

Transportkosten gezakt tot minimum

De tarwe uit Frankrijk werd het goedkoopst aangeboden, meldt nieuwssite Agrimoney. Maar het verschil met de andere biedingen bedroeg slechts 40 dollarcent (38 eurocent). De transportkosten zijn tot een minimum gezakt vanwege het overaanbod aan vrachtschepen. Dat is een voordeel voor Frankrijk, omdat de vrachtkosten een kleinere rol spelen in de prijs die Egypte moet betalen. De afstand van Frankrijk naar Egypte is langer dan vanaf de Zwarte Zee, waar Roemenië en Rusland hun graan verschepen.

Ook Indonesië koopt Franse tarwe

Dankzij de lage vrachtkosten kocht Indonesië deze week voor het eerst in zeven jaar tarwe in Frankrijk. Indonesië koopt gewoonlijk tarwe in Australië. Dat is goed nieuws voor de Franse tarwesector. Frankrijk oogstte dit jaar een record van ruim 40 miljoen ton zachte tarwe. Maar de export naar andere Europese lidstaten loopt stroef omdat die landen zelf voldoende tarwe hebben geoogst. Door de recente prijsdalingen wordt Franse tarwe interessanter voor importeurs.

Op de termijnmarkt in Parijs sloot het eerstaflopende tarwecontract (december) woensdag €1,75 hoger op €177,75 per ton.

Laatste reacties

  • geen boer

    de euro is deze maand een beetje gezakt, dat speelt ook mee. http://www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=USD&view=1M

  • farmerbn

    Twaalf jaar geleden zat er tussen mijn tarweprijs en de notering 8 euro. Toen de diesel duurder werd in 2008 werd dat 12 euro. Nu is het 20 euro terwijl de diesel gedaald is. De handel steelt steeds meer en iedere ander koper doet graag mee. Er is dus teweinig concuurentie. Kan boerderij hier een artikel aan weiden?

  • farmerbn

    Gisteren zat iedereen volgens boerderij te slapen behalve de Fransen dan .

Of registreer je om te kunnen reageren.