¬ 25 per ton basisprijs voor alle surplusbieten AkkerbouwNieuws

€25 per ton basisprijs voor alle surplusbieten

Suikerbietentelers krijgen voor alle surplusbieten van campagne 2015 een basisprijs van €25 per ton. Bij die prijs wordt uitgegaan van 16 procent suiker en een winbaarheid van 87 punten. Dit seizoen worden geen bieten verplicht doorgeschoven naar 2016.

Dat heeft coöperatie Cosun besloten.

Eerder was al besloten om de eerste 7% surplusbieten tegen deze prijs af te rekenen. Nu is vastgesteld dat ook voor de overige surplusbieten van 2015 deze prijs wordt betaald. Cosun verwacht zo’n 14,5% surplusbieten dit jaar. Individueel kan dit percentage uiteraard afwijken.

Meer zekerheid over prijs surplusbieten

Voor campagne 2016 verhoogt Cosun de hoeveelheid surplusbieten waarvoor telers €25 per ton krijgen van 7% naar 15%. Dat biedt telers meer zekerheid over de prijs voor surplusbieten tot 15% boven toewijzing.

Leveringsrechten 2017 zekerstellen

Het is ook in 2016 van belang om de toewijzing vol te leveren om daarmee de leveringsrechten van 2017 zeker te stellen. Telers kunnen hun areaal zo plannen dat ze minimaal de toewijzing leveren. Een afronding naar boven, bijvoorbeeld afhankelijk van het beschikbare perceel, geeft volgens Cosun meer financiële zekerheid.

De prijs van surplusbieten boven 15% van de toewijzing in 2016 wordt later vastgesteld.

Beheer
WP Admin