Akkerbouw

Nieuws 1437 x bekeken

WUR: schimmels bestrijden bodeminsecten

Wageningen – Wageningen UR heeft vijf schimmels geïdentificeerd die 90 tot 100 procent van alle engerlingen en emelten doden in de grond.

Bovendien blijven de schimmels overleven in de grond als er geen emelten of engerlingen meer over zijn om zich mee te voeden. Daarmee is de biologische bestrijding van plaaginsecten in de bodem een stap dichterbij gekomen, stelt het kennisinstituut. WUR onderzoekt of deze schimmels ook effectief zijn tegen andere plaaginsecten in de bodem.

Gebruik van insectendodende schimmels in de kinderschoenen

Het gebruik van insectendodende schimmels (entomopathogene schimmels) staat nog in de kinderschoenen bij de bestrijding van plaaginsecten in de bodem. Dat komt omdat het lastig is om de schimmels in de bodem te krijgen. Bovendien overleven ze het niet, als er lange tijd geen plaaginsecten zijn.

Overleven in de buurt van plantenwortels

Volgens WUR overleven sommige schimmels door in de buurt van plantenwortels te blijven, waaraan plaaginsecten zich tegoed doen. Zo zijn ze beschermd tegen andere organismen en ze kunnen zich voeden met stoffen uit die plant.

Resultaten zijn veelbelovend

Dit principe gebruikte Wageningen UR om nieuwe schimmelsoorten te vinden die mogelijk plaaginsecten bestrijden in commercieel geteelde gewassen. De resultaten zijn veelbelovend, stelt het instituut. Vijf van de isolaten doodden meer dan 90 procent van de engerlingen en zes isolaten doodden zelfs 100 procent van de emelten. Dat zijn de larven van de langpootmug, die vooral een plaag zijn in grasland. Dit biedt hoop op succes bij andere bodemplagen, stelt WUR.Engerlingen en emelten zijn namelijk lastig te bestrijden en er bestaat bijna geen goed werkend biologisch middel. WUR test nu of de schimmels ook de koolvlieg te lijf gaan.

Minder groei door insectendodende schimmels?

WUR wil uiteindelijk een werkzaam product ontwikkelen met schimmels die zich goed in de wortelomgeving van de plant handhaven. De vraag is nog wel of gewassen slechter groeien door de aanwezigheid van de insectendodende schimmels. Het onderzoek naar entomopathogene schimmels wordt gefinancierd door het onderzoeksprogramma Topsectoren Tuinbouw van het ministerie van Economische Zaken, samen met de firma Koppert en de Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaft.

Of registreer je om te kunnen reageren.