Akkerbouw

Nieuws 1567 x bekeken

Rusland verlaagt heffing op export tarwe

Moskou – Rusland verlaagt de exportheffing op tarwe. Dat is gebeurd per 1 oktober. Doordat tarwe relatief goedkoop is, heeft de verlaging weinig effect op de concurrentiekracht van Rusland op de wereldmarkt. Rusland is naast Oekraïne een geduchte concurrent van de EU op de afzetmarkten in Afrika en het Midden-Oosten.

De heffing per 1 oktober bedraagt 50 procent van de exportprijs verminderd met 6.500 roebel per ton (€89). De minimum heffing is 10 roebel per ton (€0,14). Rusland voerde op 1 juli opnieuw een exportheffing in op tarwe om de export te bemoeilijken en zo een verdere stijging van de voedselprijzen te beperken. Die heffing was eveneens de helft van de exportprijs, maar dan verminderd met 5.500 roebel (€75) met een minimum van 50 roebel (€0,70).

Koers van de roebel

De Russische tarweprijs bij de douane bedraagt momenteel ongeveer $180 per ton, zegt een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). "Dat betekent dat de minimumheffing van kracht is. Die 14 cent stelt niks voor. Een veel groter probleem voor de Russische exporteurs is dat het een hele administratie vergt om een exportvergunning te krijgen. Je ziet dan ook dat de export van tarwe uit Rusland sinds 1 juli fors is gedaald. Dat komt ook omdat de exporteurs hebben gewacht tot de heffing omlaag zou gaan. De koers van de roebel heeft veel meer invloed op de export vanuit Rusland dan de heffing." Pas als tarwe duurder wordt, gaat de heffing een rol van betekenis spelen, zegt de woordvoerder. "Want van iedere roebel boven de 6.500 roebel per ton moet de exporteur de helft afdragen aan de overheid. Dan wordt Russische tarwe wel duurder op de wereldmarkt."

Veel voorraad

Rusland heeft ongeveer 61 miljoen ton tarwe geoogst. Dat is 2 miljoen ton meer dan vorig jaar en 9 miljoen ton meer dan in 2013. Door de goede oogst en de exportheffing is er veel voorraad. Daarom hadden exporteurs verwacht dat de heffing een keer omlaag zou gaan. Bij de huidige tarweprijs van $180 (€161) was de heffing $7,50 (€6,70) en die gaat nu omlaag naar 14 eurocent. Daardoor wordt Russische tarwe iets concurrerender met Europese tarwe. Het drukte vrijdag tijdens de handelsdag enigszins op de tarweprijs op de termijnmarkt in Parijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.