Akkerbouw

Nieuws 1393 x bekeken 1 reactie

Plant beschermen met receptoreiwit

Utrecht – Plantenbiologen van de Universiteit Utrecht hebben met collega's uit Duitsland en China een receptoreiwit ontdekt dat in planten een uitzonderlijke grote groep ziekteverwekkers herkent.

Hierdoor kunnen gewassen beter tegen deze ziekteverwekkers worden beschermd.

Phytophthora

Het gaat onder meer om de veroorzaker van de aardappelziekte phytophthora, die veel schade kan toebrengen. Deze oömyceet wordt dan ook intensief bestreden met gewasbeschermingsmiddelen, maar volgens de onderzoekers kan deze ontdekking bijdragen aan een milieuvriendelijker alternatief. De onderzoeksresultaten zijn deze week gepubliceerd in wetenschapsmagazine Nature Plants.

Afweersysteem geactiveerd

De groep ziekteverwekkende bacteriën, schimmels en oömyceten waar het om gaat, scheiden zogenaamde NLP-eiwitten uit waarvan één klein stukje sterk overeenkomt. Het zijn deze stukjes die herkend worden door het nieuw ontdekte receptoreiwit waardoor vervolgens het afweersysteem van de plant wordt geactiveerd.

Hoop op succesvolle toepassing

De receptor is overgebracht in aardappelplanten die vervolgens zijn blootgesteld aan Phytophthora infestans. De vatbaarheid van de plant voor de ziekte bleek inderdaad verminderd. De onderzoekers hopen dat de ontdekking tot een succesvolle toepassing leidt.

Eén reactie

  • agratax2

    Worden eventuele bijwerkingen ook nog onderzocht, of kost dat te veel tijd. Krijgen we net als bij RoundUp na decennia te horen dat er inderdaad negatieve gevolgen kleven aan het consumeren van deze planten?

Of registreer je om te kunnen reageren.