Akkerbouw

Nieuws 1658 x bekeken

Late oogst pootaardappelen vrijwel afgerond

Doetinchem – De pootgoedoogst is nagenoeg afgerond. De export naar vroege bestemmingen heeft last gehad van de late oogst.

Volgens directeur Jan van Hoogen van handelshuis Agrico verliep de oogst vooral in het zuidwesten moeizaam. "Door het koude voorjaar liep het gewas een achterstand op van twee weken. De oogst is vertraagd door de regen."

Onvoldoende pootgoed voor vroege export

Door de late oogst konden de handelshuizen aanvankelijk onvoldoende pootgoed vinden voor de vroege exportbestemmingen. Van Hoogen: "We hebben de achterstand grotendeels ingehaald. Wat dat betekent voor de vroege export moet nog blijken. Ik ben positief over de totale export. Door de goede prijzen van consumptieaardappelen verwacht ik meer vraag naar pootgoed in de EU."

NAK verlaagde 15,6 procent in klasse

De keuringsdienst NAK verlaagde tot nu toe, in de nacontrole, 15,6 procent van het pootgoedareaal in klasse. Dat was in 2014 rond deze tijd 6,7 procent en het jaar daar voor 7,6 procent. Van Hoogen: "De luizendruk is steeds erg hoog geweest. Dat zie je ook Noord-Duitsland en Oostenrijk. Verder is de kwaliteit goed, alhoewel in individuele gevallen rot is opgetreden."

Volgens Van Hoogen is de pootgoedoogst in Frankrijk, Denemarken en Noord-Duitsland ook bijna klaar. "In Schotland zit nog 10 procent in de grond vanwege het erg natte weer."

Oogst 3 tot 4 weken later

Directeur Gerard Backx van handelshuis HZPC schat dat de oogst drie tot vier weken later is dan normaal. "Daarmee hebben we een stukje van de vroege markt gemist. Maar dat is een klein deel van de totale export. Het is beslist niet dramatisch."

Backx verwacht een redelijke export dit seizoen. "In de EU hopen we terug te gaan naar de tonnages van vóór 2014 en 2015. Als de prijzen van consumptieaardappelen op dit niveau blijven, daalt het gebruik van eigen geteeld pootgoed. Voor de export naar derde landen verwacht ik een vergelijkbaar niveau als vorig jaar."

Of registreer je om te kunnen reageren.