Akkerbouw

Nieuws 2627 x bekeken

Fipronil in zaadcoating uien helpt niet tegen trips

Wijster – De zaadcoating met het insecticide fipronil werkt niet tegen trips in zaaiuien. Dat blijkt uit onderzoek van het instituut HLB in Wijster.

Fipronil zit in de zaadcoating ter bestrijding van de uienvlieg. In de praktijk wordt wel eens gedacht dat het ook zou werken tegen trips.

Geen duidelijk effect

Om dat te testen monitorde het HLB in Flevoland en het zuidwesten van het land uienpercelen vlak bij elkaar, zegt teeltadviseur Geert Horlings. "Daarbij zijn uien geteeld uit zaad met en zonder coating. Er is geen duidelijk effect te zien van de zaadcoating op trips in de maanden juli tot en met september. Dat is begrijpelijk omdat de meeste trips pas optreedt in juli, ruim drie maanden na het zaaien. Dan is de werking van de coating niet meer effectief. De aantallen trips hangt meer af van regio en het weer. Gelijktijdig onderzoek in een pottenproef laat hetzelfde beeld zien."

Coating ook bij preizaad

Horlings snapt wel waarom dat verband in de praktijk wel eens wordt gelegd bij zaaiuien. "De coating wordt ook toegepast bij preizaad. Jonge preiplantjes zijn dan beter beschermd tegen trips. Maar bij prei wordt een hogere dosering fipronil gebruikt."

Of registreer je om te kunnen reageren.