Akkerbouw

Nieuws 2068 x bekeken 1 reactie

Bietenverwerker Nordzucker blijft verlies lijden

Braunschweig - Nordzucker draait met verlies. In de eerste helft van het lopende boekjaar 2015/2016 boekt de bietenverwerker een negatief nettoresultaat van €600.000.

In de eerste helft van het vorige boekjaar werd nog een nettoresultaat gerealiseerd van €53,1 miljoen. De omzet daalde in het eerste half jaar met 21 procent naar €786,4 miljoen.

Lage suikerprijzen

Nordzucker is de één na grootste suikerproducent in Europa, na het eveneens Duitse Südzucker. De eerste helft van het boekjaar loopt van 1 maart tot en met 31 augustus. Het verlies komt niet onverwacht, gezien de lage suikerprijzen. Na het eerste kwartaal waarschuwde het concern al dat het dit jaar geen zwarte cijfers zou kunnen schrijven.

Resultaat toch beter dan verwacht

De Noord-Duitse suikerproducent handhaaft die verwachting, maar stelt wel dat de resultaten in het tweede kwartaal beter zijn dan verwacht. Nordzucker constateert dat suiker de laatste maand iets duurder is geworden. Maar die stijging is tot nu toe onvoldoende om dit boekjaar winstgevend te kunnen afsluiten.

Ethanolfabrieken maken winst

Het verlies bleef beperkt omdat de ethanolfabrieken winst maken. Ook voert Nordzucker maatregelen door om de productie efficiënter te maken. Maar dat is niet genoeg om dit jaar winst te maken, zegt bestuursvoorzitter Hartwig Fuchs. "Maar voor de middellange termijn verwachten we een stijging van de suikerprijs."

Gemiddelde bietenoogst

Nordzucker verwacht een bietenoogst van een gemiddelde omvang. De campagne is voorspoedig begonnen. Fuchs: "Onze kernactiviteit is de suikerproductie. We blijven investeren in onze bietenfabrieken."

Eén reactie

  • farmerbn

    Bieten voor de suiker waren dus goed betaald maar bieten voor de ethanol niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.