Akkerbouw

Nieuws 37190 x bekeken 24 reacties

Alle percelen in detail openbaar

Eindhoven – Alle ruim 1,8 miljoen hectare landbouwgrond zijn op perceelniveau in kaart gebracht.

In één oogopslag is op Boer&Bunder.nl te zien hoe groot een perceel is, welk gewas er staat en wat de grondsoort is. Op lange termijn is de bedoeling dat er meer data gekoppeld wordt aan een perceel. Denk aan bijvoorbeeld weidegang.

Tot zes jaar terug

De data die nu wordt gepubliceerd is afkomstig van de overheid en voor iedereen gratis beschikbaar. Onlangs zijn alle percelen, zoals boeren die hebben opgegeven in de Gecombineerde opgave 2015, verwerkt. Zo is tot zes jaar terug te zien welk gewas er op een perceel heeft gestaan.

Samenwerking

Deze applicatie is tot stand gekomen door samenwerking tussen Crop-R, een softwareleverancier voor akkerbouwers, Liters, een bureau voor creatieve content, Hackwerk Advies en Boerenverstand, beide bureaus voor duurzaamheid en innovatie in de landbouw. De app is met subsidie van het ministerie van Economische Zaken tot stand gekomen.

Open dialoog tussen boer en burger

De initiatiefnemers hebben twee doelen met deze applicatie. Ten eerste willen zij op een toegankelijke manier open data ontsluiten en beschikbaar te stellen voor iedereen. Het tweede doel is dat de applicatie gaat bijdragen aan een open dialoog tussen boer en burger.

Alle percelen in detail openbaarCommunicatie over percelen

Via sociale media, zoals Twitter en Facebook, kan met één druk op de knop gecommuniceerd worden over een perceel. Ook kan je als boer een link sturen van het desbetreffende perceel naar een loonwerker, zodat deze weet welk perceel bewerkt moet gaan worden.

Aanmelden

Wie geïnteresseerd is in de nieuwe app kan zich aanmelden bij Boer & Bunder en kan zelf data, zoals foto's, toevoegen aan een perceel. Vooralsnog kunnen alleen grondgebruikers met een managementpakket van Crop-R zich aanmelden. Volgens Mark Gooskens, projectmanager bij Crop-R, zijn er gesprekken met softwarebedrijf AgroVision. Wellicht dat in de toekomst ook boeren met een managementpakket van dit bedrijf zich kunnen aanmelden.

Data van FrieslandCampina

Boer & Bunder is ook in gesprek met andere partijen die beschikken over landelijke data. Te denken valt aan bijvoorbeeld organisaties die beschikken over natuurgegevens. Een toevoeging aan de bestaande info kan bijvoorbeeld de locatie van akkerranden zijn en welke vogels daar te vinden zijn. Gooskens: "We zijn ook in gesprek met FrieslandCampina." Inhoudelijk wil Gooskens over dit gesprek niet veel kwijt, maar hij laat wel doorschemeren dat informatie over weidegang een welkome aanvulling is.

Data is nog geen geld waard

Omdat het gaat om open data van de overheid, is het voor iedereen gratis beschikbaar. Boeren die een vergoeding willen voor de data die zij beschikbaar stellen, komen van een koude kermis thuis. Volgens Gooskens is het niet ondenkbaar dat in de toekomst wel betaald gaat worden voor data die boeren beschikbaar stellen, maar: "Het is voor boeren heel moeilijk om data te verzilveren. Wie wil ervoor betalen?", vraagt hij zich af. Volgens Gooskens eisen afnemers van landbouwproducten dat boeren informatie beschikbaar stellen. Gooskens: "Doen ze dat niet, dan neemt de afnemer het product niet af."

Laatste reacties

 • driepint

  Ik ben er nog niet uit of ik hier wel zo blij mee ben

 • francois xavier

  een open dialoog tussen boer en burger zou ik ook wel willen als het over het inkomen en voordelen van die burger gaat. en ook zes jaar terug !

 • MarcelR

  Geef alle linkse rakkers nog maar meer informatie om ons dwars te zitten.
  Dit heeft alleen maar nadelen.
  Valt dit niet onder de wet van de privacy?

 • 344412

  Krijgen we vast last van, BigBrother. Sluit aan bij de heersende opinie dat grond van iedereen is.

 • wienbemelmans

  de zoveelste zet van de roverheid om je dwars te zitten wat heeft een leek er mee te maken wat en waar je grond hebt dat gaat ze niet aan .

 • Paul S

  Dit is een onbezonnen initiatief, wat als een boemerang terug kan komen bij de boer waar niemand iets aan heeft.
  Behalve dan de linkse extremisten, zij zijn het gevaar van ons voedsel en vlees wat een boer produceert, of teelt.

 • mtseshuis

  Euhm, hoe zit het met de wet op privacy? Kan dit zomaar? Zal het bij de NMV eens voorleggen, als mijn LTO-collega"S dat daar nou ook doen?

 • willemm

  Wat zijn wij boeren toch bangerikken
  Openheid komt je altijd ten goede!

 • info104

  Zou er over de grens bv. in Polen ook alles al zo zijn ingetekend ,volgens mij lopen we hier weer mee voorop.
  Laats was ik in Italië ,ik kan me niet voorstellen dat zij daar alles op papier hebben .

 • ...............

  Wel gek dat in andere bedrijfstakken zoiets onder specifieke bedrijfsinformatie valt en in de landbouw word zoiets maar gewoon openbaar. Als de boekhoudkantoren nu ook hun gegevens er nog even aankoppelen dan kan tenminste iedereen zien wat er (niet) verdient wordt.

 • Can

  Leuk
  Vermakelijk
  Interessant
  Ik geloof dat ik hier best wel tijd aan zal spenderen deze winter
  Gelukkig woon en boer ik niet in Nederland

 • WJHDKremer

  Kunnen verpachters zien wat hun pachters mee bezig zijn. Een perceel voor een teelt ruilen is er nu dus niet meer bij.
  Ik vraag me af of je ergens bezwaar kunt maken tegen deze praktijken. Ik vraag me af wat de overheid hiermee wil bereiken om deze gegevens openbaar te maken. Goedwillenden spelen met deze gegevens uit verveling, kwaadwillenden misbruiken deze gegevens.

 • maes4

  allemaal onzin bigdata enz gaat allemaal wel ver op kosten jagen voor nop net als globalgap allemaal voordelen voor de afnemer .big data moet je maar bij van de borne houden

 • beeldman
  Panellid

  Aan de andere kant: het zijn allemaal gegevens die openbaar zijn. Dus diegenen die de agrarische bedrijven een hak willen zetten zouden ook zonder deze site wel aan hun perceelgegevens komen. Ik vind het wél makkelijk dat nu snel (i.i.g. véél sneller als via de site van RVO) de perceelsgegevens beschikbaar zijn.

 • De Waard

  Nu weet iedereen zowat alles van de 50000 boeren.
  En hoe zit het met de honderdduizenden zonder paspoort en land van herkomst??

 • wiezijnwij

  Slechts één gewas per natuurlijk perceel vermeld.
  Grondsoort : niet erg nauwkeurig, soms fout.

 • wiezijnwij

  (aanvulling)
  Als op een perceel in een eerder jaar meerdere gewassen werden verbouwd, terwijl er in 2015 maar één gewas staat, zal bij het onderdeel rotatie voor eerdere jaren slechts één gewas genoemd worden.

 • agriholland

  We moeten niet willen dat software leveranciers die zich richten op de agrarische sector allerlei natuur waarnemingen gaan vastleggen. Daar kunnen de liefhebbers de bestaande faciliteiten voor gebruiken. Omheining met verboden toegang bordje maakt duidelijk dat landbouwgrond niet vrij toegankelijk is voor iedereen.

 • agriholland

  Privacy gaat over het verbod over het verwerken van persoonsgegevens.

  Privacy is van toepassing op mensen (particulieren) en agrarische ondernemers die als eenmansbedrijf, maatschap, vof of cv werken. Die gegevens vallen wel onder de privacybescherming.

  Rechtspersonen zoals BV's vallen daar bijvoorbeeld niet onder.

 • agriholland

  Straks betalen de boeren voor deze website via hun abonnement bij hun software leverancier.

 • WJHDKremer

  @ wiezijnwij
  Klopt niet. Ga maar eens met de muis op het betreffende gewas van een jaar staan waar perceel is opgedeelt, geeft hij exact in procenten weer wat de verdeling van de percelen is.

 • gebrvanbergeijk

  Handig voor de loonwerkers. Kunnen ze even checken of perseelgrootte klopt met wat klant zegt.

 • 0449984

  MIDDELAAR

 • wimheijning

  hoe moet ik u die korting van € 100.- realiseren zoals in de folder beloofd?

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.