AkkerbouwNieuws

Akkerbouwers positief over gewassaldo’s oogst 2015

Doetinchem – Akkerbouwers zijn over de saldo’s uit seizoen 2015 iets positiever dan over het voorgaande seizoen. Dat blijkt uit een vergelijking van de saldoberekeningen die 22 akkerbouwers voor het oogstnummer van Boerderij maakten. Het gemiddelde saldo van de belangrijkste gewassen komt over 2015 uit op ruim €2.800 per hectare.

Over teeltjaar 2014 waren telers beduidend minder positief, toen kwam het gemiddelde saldo dat de telers voor hun gewassen begrootten op ruim €1.900 per hectare uit. Zulke grote saldoverschillen tussen jaren komen wel vaker voor. Over 2013 kwam het gemiddelde saldo van de telers in het Oogstnummer uit op €2.700, in 2012 op €2.100 en in 2011 op gemiddeld €1.500 per hectare.

Goede indicatie

Doordat de saldo’s uitgerekend zijn door individuele telers zijn het geen harde cijfers die gelden voor de hele sector. Maar ze geven wel een goede indicatie over de financiële afwikkeling van het betreffende seizoen.

Geen hogere kilo-opbrengsten

De hogere saldo’s dit seizoen komen niet uit hogere kilo-opbrengsten. De lagere kilo-opbrengsten worden meer dan goed gemaakt door hogere prijzen. Daarnaast zijn de gemaakte kosten ook lager dan vorig jaar. Door het droge voorjaar is bijvoorbeeld minder tegen schimmelziekten gespoten, daarentegen zijn er wel meer kosten gemaakt voor het beregenen van de gewassen.

Het gemiddelde graansaldo over wintertarwe en zomergerst komt, ondanks hogere opbrengsten door een lagere prijsverwachting, met een kleine €750 per hectare op hetzelfde niveau uit als vorig jaar.

Saldo bij uien flink hoger

Uientelers verwachten een fors hoger saldo dan vorig jaar. In 2014 vulde de teler voor zaaiuien een prijs van €0,05 per kilo in. Dit jaar is dat €0,15 per kilo, bij gelijke kosten resulteert dat in een saldoverhoging van €7.000 per hectare. Het plantuien-saldo in Boerderij was vorig jaar, mede door afkeuring van enkele vrachten vanwege rot bij de betreffende teler, negatief. Dit jaar becijferde de teler voor plantuien een saldo van ruim €4.500 per hectare.

Saldo aardappelen stijgt

Aardappeltelers zien hun saldo ten opzichte van vorig jaar stijgen met ruim €580 per hectare tot bijna €4.500 per hectare. Voor de pootaardappelen komt het hogere saldo vooral uit de lagere kosten die in het teeltseizoen gemaakt zijn. Bij de fritesaardappelen komt het verschil uit een hogere dagprijs voor de aardappelen die boven de contracthoeveelheid meegeleverd worden. In 2014 was de prijs voor deze aardappelen €2,50 per 100 kilo.

Wortelgewassen leveren meer op

De akkerbouwers die voor de wortelgewassen suikerbieten, cichorei, winterpeen en knolselderij een saldoberekening maakten verwachten voor al deze gewassen een saldo dat zo’n €700 hoger ligt dan dat van vorig seizoen.

Meer over dit oogstjaar in het speciale oogstnummer en op boerderij.nl/oogst2015.

Beheer
WP Admin