AkkerbouwNieuws

ABN Amro: volgend seizoen goede graanoogst

Amsterdam – ABN Amro verwacht voor komend teeltseizoen weer een goede graanoogst, mogelijk zelfs een recordoogst. De vraag voor komend seizoen is niet of er een hoge productie in het verschiet ligt, maar meer waarop deze uiteindelijk zal uitkomen.

De wereldwijde graanoogsten bevinden zich al een aantal jaren op een hoog niveau. Hierdoor zijn de voorraadposities fors versterkt.

Grote voorraden

Ondanks de hoge voorraadniveaus en verwachte recordproductie lijkt de bodem in de prijs volgens ABN Amro wel bereikt, voor met name mais en tarwe.

Onzekerheden omtrent weersverwachtingen voeden het sentiment voor een stabilisatie of zelfs licht opwaartse beweging in de prijs van deze producten. Bij sojabonen zorgt het verslechterde sentiment rondom de Chinese economische groei voor een lagere prijsverwachting.

Lage olieprijs

De prijsstijging van mais door verslechterende oogstramingen blijft door de lage olieprijs beperkt. De druk op de oliemarkt zorgt eveneens voor een beperking van het opwaarts prijspotentieel voor sojabonen.

Schommelende koersen

Tegelijkertijd hebben schommelende valutakoersen een uitwerking op de prijs voor tarwe en mais. Zo zorgt de sterke Amerikaanse dollar voor een verslechtering van de Amerikaanse exportpositie. Hierdoor zit er een plafond op mogelijke prijsstijgingen.

Verder ziet ABN Amro de steeds zwakker wordende munteenheden in Brazilië, Rusland en Oekraïne impact hebben op de prijsstelling van het totale granen- en sojabonencomplex. Als gevolg van deze effecten lijkt een prijsstijging op korte termijn niet aan de orde.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin