AkkerbouwNieuws

VS teelt minder wintertarwe

Washington – De Amerikaanse akkerbouwers telen 16,4 miljoen hectare wintertarwe. Dat is 4,6 procent minder dan een jaar eerder, meldt het ministerie van landbouw (USDA).

De krimp van het areaal wintertarwe is groter dan gedacht. Daarom verwachten analisten dit jaar een groei van het areaal mais en sojabonen.

Het USDA publiceerde ook een nieuwe Wasde-prognose voor graan en soja. Daaruit blijkt dat het ministerie de beschikbaarheid van sojabonen nog hoger inschat dan in december. De Amerikaanse oogst komt op 108,0 miljoen ton. Die van de wereld op een record van 314,4 miljoen ton sojabonen. Daardoor groeit de sojavoorraad op het eind van het seizoen naar de ongekende hoeveelheid van 90,8 miljoen ton. Dat is ruim 14 miljoen ton meer dan eind vorig seizoen.

Het USDA schat de beschikbaarheid van tarwe ook hoger in dan in december. Het ministerie schat de wereldproductie nu op 723,4 miljoen ton. Ook dat is een record en 1,2 miljoen ton meer dan in de decemberprognose. De wereld eindigt dit seizoen 2014/2015 met een voorraad van 196,0 miljoen ton tarwe.

Bij mais doet de wereld een stapje terug ten opzichte van de decemberprognose. De wereld oogst dit seizoen 988,1 miljoen ton mais. Dat is 3,5 miljoen ton minder dan de schatting van december. Maar de voorraad aan het eind van het seizoen bedraagt wel 189,2 miljoen ton mais. Dat is 17 miljoen ton meer dan aan het begin.

Beheer
WP Admin