Akkerbouw

Nieuws 1131 x bekeken

Prei en witlof drukken omzet REO Veiling

Roeselaere - REO Veiling in Roeselaere (België) sloot 2014 af met een omzet van €135,7 miljoen. Dat is een daling van 13,6 procent ten opzichte van topjaar 2013, toen er een omzet van €157 miljoen werd gerealiseerd. Vooral voor prei, maar ook voor witlof, was het een slecht jaar.

Vooral de dalende omzet aan prei was er oorzaak van dat de REO Veiling al vroeg in het jaar een achterstand in omzet opliep die uiteindelijk uitkwam op ruim €20 miljoen. "Er wordt gesproken over peren en appels", stelt algemeen directeur Paul Demyttenaere van de REO Veiling op vilt.be. "Maar bij ons gaat het om prei. De kiem die we daar hebben gelegd voor een nieuwe afzetmarkt is weg. Dat is niet onbelangrijk als je weet dat we hier 400 tot 500 West-Vlaamse preibedrijven hebben."

Het zachte weer zorgde voor een beperktere vraag naar wintergroenten met als gevolg lage prijzen. Veel groenten zijn blijven groeien en er was in heel Europa een hoge productie. Ook witlof maakte een moeilijk jaar door.

Het omzetverlies van kassla over 2014 werd volledig gecompenseerd door de verkoop van sla met kluit. De tweede jaarhelft was opmerkelijk beter dankzij komkommer en tomaat. Courgette is bezig aan een sterke opmars; bedroeg de omzet in 2012 nog €3,8 miljoen, in 2014 was dat bijna €8 miljoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.