AkkerbouwNieuws

Ook Frito-Lay wil geen GMO-aardappel

Plano – De Amerikaanse snackfabrikant Frito-Lay gaat geen producten verkopen die zijn gemaakt van genetisch gemodificeerde aardappelen. Frito-Lay is onderdeel van PepsiCo. Dat meldt het Britse vakblad Farmers’ Weekly. Eind vorig jaar besloot fastfoodketen McDonald’s het zelfde te doen.

Dit is een tegenslag voor de Amerikaanse aardappelverwerker Simplot. Die kreeg in november vorig jaar een teelttoelating voor de Innate. Deze aardappel is genetisch zo veranderd dat bij het bakken minder kankerverwekkend acrylamide kan ontstaan. Ook is de aardappel minder gevoelig voor stootblauw, zodat de netto-opbrengst per hectare omhoog kan. Volgens Simplot bespaart dat in de VS jaarlijks ongeveer 18.000 ton aardappelafval. De aardappel bevat geen soortvreemde genen. Simplot veranderde de volgorde van de genen en heeft bepaalde genen onklaar gemaakt in de Innate.

Het was de eerste teelttoelating van een GMO-aardappel in de VS sinds 1995. Toen kreeg de New-Leaf aardappel van Monsanto een toelating. De aardappel was met bacteriegenen resistent gemaakt tegen de Colorado-kever. Wegens afzetproblemen stopte Monsanto in 2011 met GMO-aardappelen.

Beheer
WP Admin