AkkerbouwNieuws

‘Kleiner opbrengstverschil biologisch en gangbaar’

Berkeley – Het verschil in hectareopbrengsten tussen biologische en gangbare teelten is kleiner dan gedacht. Uit een onderzoek van de Amerikaanse universiteit van Berkeley blijkt dat de opbrengsten van biologische landbouw gemiddeld 19 procent lager liggen. Gewoonlijk wordt uitgegaan van 20 tot 25 procent, meldt de Belgische landbouwsite Vilt.

Bij een goede vruchtwisseling daalt het verschil tussen biologisch en gangbaar zelfs naar 9 procent. Als meerdere gewassen door elkaar worden geteeld (multi-cropping) in het biologische systeem bedraagt het verschil 8 procent. Bij peulvruchten is er zelfs geen verschil meer in opbrengsten tussen de biologische en de gangbare teeltwijze.

De studie is gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Proceedings B Journal van The Royal Society. De wetenschappers aan de Amerikaanse universiteit voerden een meta-analyse uit met 115 studies, waarin de biologische en gangbare landbouw vergeleken zijn. De biologische opbrengsten vallen gemiddeld 19,2 procent lager uit dan bij gangbare teelten. Eerdere studies kwamen op een verschil van 20 tot 25 procent. Volgens de onderzoekers zijn de resultaten van vorige studies beïnvloed door vooroordelen, waardoor grotere productieverschillen ontstonden.

De onderzoekers schrijven in het artikel dat de gangbare landbouw een belasting vormt voor de biodiversiteit, de bodemgezondheid, de waterkwaliteit en de zuiverheid van de atmosfeer. De belasting neemt toe doordat de wereldbevolking groeit, evenals het verbruik van vlees en energie. Daarom moet de mensheid zoeken naar landbouwsystemen die de aarde niet belast, maar toch voldoende voedsel produceert.

Beheer
WP Admin