Akkerbouw

Nieuws 1835 x bekeken

Heffing remt nu al tarwe-export Rusland

Moskou – De aangekondigde exportheffing op tarwe drukt de export vanuit Rusland, ook al gaat de heffing pas op 1 februari in. Rusland belast de export van tarwe van 1 februari tot en met 30 juni 2015. De heffing bedraagt 15 procent van de prijs, vermeerderd met €7,50 per ton. De heffing bedraagt minstens €35 per ton.

De Russische spoorwegmaatschappij Rusagrotrans, verantwoordelijk voor het transport van agrarische grondstoffen, schat dat Rusland in januari door de aankondiging maximaal 1,5 miljoen ton graan gaat exporteren, voornamelijk tarwe. In december verkochten Russische exporteurs 2,8 miljoen ton graan aan buitenlandse afnemers. Totaal exporteerde Rusland van 1 juli tot en met 31 december 21 miljoen ton graan, waarvan 16 miljoen ton tarwe. Dat is ruim 30 procent meer dan in de tweede helft van 2013.

Doordat Rusland weg valt als leverancier, kan de EU meer tarwe leveren aan importerende landen. Bovendien daalt de euro in waarde, door de politieke crisis in Griekenland. Dat maakt de EU concurrerender op de wereldmarkt. Op de termijnmarkt in Parijs sloot het maartcontract maandag boven de €202. Dat is de hoogste prijs sinds 13 mei vorig jaar.

Door de aankondiging van de Russische exportheffing werd tarwe in december al duurder. De prijsstijging zet deze week door omdat de Verenigde Staten opnieuw zeer strenge vorst verwacht. De handel vreest meer schade aan de tarwe. In de staat Illinois bijvoorbeeld staat 24 procent van de percelen wintertarwe er goed of uitstekend bij. Eind november was dat nog 56 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.