Akkerbouw

Nieuws 2876 x bekeken 10 reactieslaatste update:22 jan 2015

Contractprijs Aviko Potato iets gedaald

Steenderen – De contractprijs van aardappelverwerker Aviko Potato is €1 tot €1,50 per 100 kilo lager dan vorig jaar. De vergoeding voor langere bewaring is echter wel verhoogd.

"Gezien de toenemende kosten baart dit zorgen, maar gezien de marktontwikkeling kan het bijna niet anders", reageert Jan van Kempen, voorzitter van de telerscommissie ATC, over het prijsniveau.

Aardappeltelers mogen meer tonnen leveren per contract; 45 of 50 ton, terwijl dat voorheen 40 of 45 ton was. Wie meer tonnen vastlegt, krijgt een toeslag.

Van Kempen vindt het begrijpelijk dat telers zo risico's willen beperken. "Maar de markt wordt hierdoor flinterdun. Eigenlijk kun je zo niet meer spreken van een markt, er zijn nauwelijks transacties. De markt wordt er niet dynamischer van als telers meer tonnen vastleggen."

Aviko wil daarentegen bijna alle aardappelen op contract laten telen. Waar het bedrijf nu in Europa 60 procent onder contract laat telen, wil het toe naar 85 tot 90 procent vastgelegde aardappelen.

In het Noordoosten van Nederland voorziet Aviko groei door de concurreren met de zetmeelindustrie.

Laatste reacties

 • marc47

  1.5€ minder, krijgen de contractanten hun poters van agrico amper betaald. (1200.00€/ha)

 • bert bert

  Dat valt nog mee ..1.5 dat krijgen wij nu maar
  en jullie dat alleen minder

 • info36

  Tekenen voor je eigen armoede. Dom en niet nodig volgens mij.

 • mafex

  een saldo boer kan hier nog goed mee uit de voeten met deze prijzen
  let op uw kostprijs

 • chila

  Te veel om dood te gaan en te weinig om van te leven !
  Succes !!

 • johanvanbeek1

  Als je hiervoor kan telen moet je tekenen, kan je dat niet dan teken je ook niet. Zo simpel is dat. Of je bent een vrije teler en teelt alleen in de goede jaren vrij en maakt als inschatting dat volgend jaar een minder goed jaar is.
  Hoe makkelijk wil je het maken: markt van vraag en aanbod. Heerlijk.. Niet zo klagen allemaal. Het is je eigen, vrije, keuze.

 • agratax2

  @johanvanbeek1. Je voorstel om een contract te tekenen als een minder goed (prijs) jaar verwacht en als je denkt dat de prijs goed wordt teken je geen contract. Denk jij nu echt dat de afnemer hierop zit te wachten? De afnemer wenst een vaste club leveranciers, waar ze altijd op kan rekenen en heeft echt geen behoefte aan niet trouwe leveranciers. Nu zal ook de aardappelboer moeten wennen aan deze Contract formule die in de conserven groente heel normaal is.

 • bert bert

  Het is altijd dat jullie rekenen op een hhog rendement per ha ;,ja dan is contract supperleuk ;maar als het weer eens echt meezit en we hebben een echte zomer met heel geen regen janken ze hun dood en hebben geen aardappelen voor hun contract .Maar bij de buur liggen de aardappeltjes ,ja vrij en kunnen we ook genieten van een goede prijs ,de waaghals wint ha

 • johanvanbeek1

  @agratax1 Zelf zit ik bij Nedato, daar kan je wel ieder jaar kiezen of je vrij willen telen of op contract. Zolang niet alle boeren precies hetzelfde willen is dat geen enkel probleem. Behalve Nedato zijn er denk ik vast ook nog wel andere aanbieders die zo'n zelfde soort systeem aanbieden.

 • johannetje

  Ik wil niet zeuren, maar het enigste ras met wat resistentie, Innovator, mag niet in het zetmeeltelend gebied verbouwd worden. Niet wratziekteresistent.
  Met de rest van de rassen loop je onder de aardappelmoeheid.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.