Akkerbouw

Nieuws 1888 x bekeken 7 reacties

Algerije koopt veel tarwe in EU

Algiers – Algerije koopt 450.000 ton tarwe in de EU. Het Europese handelsblok is interessant als leverancier. Door de lage eurokoers kan de EU de tarwe goedkoop aanbieden.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verwacht dan ook dat de EU dit seizoen 2014/2015 opnieuw een record aan graan exporteert.

Algerije heeft nog niet bekend gemaakt welke landen deze grote hoeveelheid tarwe mogen leveren. Het Franse marktbureau Agritel meldt dat het allemaal landen in de EU zijn.

Doordat de Europese export zo goed loopt, stijgt de tarweprijs. Daarnaast is het streng gaan vriezen in de VS, Rusland en Oekraïne, terwijl er weinig sneeuw ligt om de tarwe te beschermen tegen de kou. Handelaren vrezen dat volgend seizoen minder tarwe beschikbaar komt, terwijl het verbruik ieder jaar nieuwe records breekt. De beurs in Middenmeer noteert deze week €177 per ton tarwe van de nieuwe oogst, terwijl het groeiseizoen nog moet beginnen. Het is de hoogste notering voor de nieuwe oogst van dit seizoen.

Laatste reacties

 • agro1

  de noteringen waren tot nu toe ook wel erreg laag. ja, elk jaar een bumpercrop bestaat slechts op papier, maar de werkelijkheid is weerbarstiger. affijn, misschien een beetje zicht op een wat meer aanvaardbaar prijsniveau. mooi, dat meneer poetin aan het eigen volk eerst denkt, nog een beetje bodem in de markt. begrijp me goed, ik ben geen voorstander van diverse boycots, maar deze russenbeweging is vermoedelijk gewoon gezond weergestuurd.

 • ed12345

  Meneer Engwerda ik heb even gekeken wat er gisteren geboden werd in Montreal .Dat was Can$ 240 voor voer tarwe en Can$278 voor menselijke consumtie dat zijn af boerderij prijzen en beursprijs lag voor sept nog 9centen per bushel hoger dan jan 2015 177euro is grofweg can$240 of iets hoger dus zo uitzonderlijk vind ik de Middenmeerprijs niet

 • agro1

  meneer engwerda schrijft voor b, dus tendentieus, te verstaan als polletiek correct en prijsbedervend, gewoon voor kennisgeving aannemen, zoals zoveel in b.

 • Jan Engwerda
  Redactie

  Hallo Ed,
  De Middenmeerprijs is niet uitzonderlijk als je het vergelijkt met andere noteringen in het buitenland. Maar Middenmeer is de enige beurs in Nederland die een boerenprijs publiceert voor de nieuwe oogst. Die prijs heeft dit seizoen nog nooit zo hoog gestaan. Dat vind ik wel de moeite van het vermelden waard. Het zegt iets over de prijsverwachting voor 2015/2016.

 • agro1

  straatje schoon? heer e ????

 • ed12345

  Heer Engwerda ik wilde eigenlijk zeggen dat als je het tegen andere productie plaatsen in de wereld bekijkt is het goed maar niet uitzonderlijk maar op het moment zijn natuurijk in Europa van allerlei invloeden zoals de boycot die de prijszetting negatief beinvloeden vanuit dat gezichtspunt is het inderdaad weer hoopgevend

 • Jan Engwerda
  Redactie

  Beste agro1,
  Zullen we ons richten op de inhoud en niet op de persoon? Boerderij is een goed vakblad, dat de markten waar akkerbouwers op actief zijn zo goed mogelijk in beeld brengt. Wij proberen ons werk gedegen en integer te doen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.