Akkerbouw

Nieuws 3449 x bekeken 13 reacties

Grote productie houdt aardappelprijs laag

Noordhoek – De aardappelprijzen blijven laag aan het begin van het nieuwe seizoen, verwacht de telersorganisatie voor Noordwest-Europa NEPG. Er is namelijk geen indicatie voor voldoende areaalkrimp.

Het areaal consumptieaardappelen in de NEPG-landen (Nederland, België, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Duitsland) is de laatste vijf jaar met 3,6 procent gegroeid. De opbrengst is met 14,6 procent toegenomen en de verwerkende industrie groeide bijna evenredig met 12 procent.

De historisch lage aardappelprijzen van dit seizoen komen voort uit de extreem hoge opbrengsten. Meer aardappelen komen terecht in trajecten voor veevoer, biogas en zetmeel. "Onder normale omstandigheden kunnen we met de huidige hectares aardig uit de voeten", zegt NEPG-bestuurslid Jan de Lange. "Maar in een buitengewoon groeizaam jaar als 2014 loopt de oogst de spuigaten uit en dat tikt hard aan."

Dit leidt tot contractprijzen voor af-landaardappelen die €1,00 tot €1,50 per 100 kilo lager zijn dan vorig seizoen. Later in het seizoen valt de prijs naar verwachting 50 cent lager uit dan in dit lopende seizoen.

Areaal groeit veel te snel

NEPG vindt dat de groei van het aardappelareaal het laatste jaar veel te snel is gegaan. Dat rijmt niet met de teruglopende consumptie. "Als telers beter prijzen willen, moeten ze minder aardappelen telen." Vooral in België nam areaalgroei een hoge vlucht; de laatste vijf jaar is er 15,8 procent meer aardappelen gepoot. Bovendien zijn de Belgen overgeschakeld naar rassen met hogere opbrengsten en profiteerden ook zij van het goede weer. In vijf jaar tijd is de Belgische productie met 38,2 procent gegroeid.

Overproductie in combinatie met de teruglopende consumptie leidt tot het huidige lage prijsniveau. Ook voor het nieuwe seizoen krijgen aardappeltelers lage contractprijzen voorgeschoteld.

Goede kwaliteit is lichtpunt

De goede aardappelkwaliteit is een lichtpunt. "Afhankelijk van de start van het nieuwe seizoen en  het moment van de eerste vroege aardappelen kan er later in het seizoen meer worden betaald voor goede partijen", zegt Jan de Lange, bestuurslid van NEPG. "Een koud voorjaar kan dus voor een prijsopleving zorgen."

De telersorganisatie heeft het gevoel dat er ondanks de lagere contractprijzen niet minder contracten worden ondertekend dan vorig jaar. "Daardoor hoeven de verwerkers opnieuw minder in de vrije markt te opereren."

Positief is de grotere export van verwerkte aardappelproducten; NEPG-landen voerden 9,7 procent meer aardappelproducten uit naar andere landen. België, veruit de grootste groeier in areaal, nam hiervoor het voortouw.

Minder telen beste remedie

Minder telen is de beste remedie, volgens de NEPG. Maar De Lange weet ook dat dit lastig is. "In Nederland liggen de bouwplannen aardig vast. Als er iets verandert, dan moet dat in België gebeuren. Zij zijn tenslotte recent zo hard gegroeid, dan kunnen zij dit ook weer recht trekken."

Laatste reacties

 • info36

  Stelletje gekken.

 • bert bert

  ik zal wel moeten meer telen ,bieten is 20 % minder dus zal 10 ha meer zetten en trouwens ik heb de machines die kosten me niets meer .en reken maar 75 ton a 80 euro Ha af land das mooi verdiend

 • info36

  Slimme jongen hierboven.

 • mafex

  er reageren altijd slimme mensen hier op het forum

 • johanvanbeek1

  Bert Bert, ik geef je groot gelijk! Maar nog een vraagje, dan zit je zeker op wat schrale grond? Want ik reken eigenlijk altijd met 85 ton ;-)#geenredentotklagen!

 • mafex

  @johanvanbeek1

  hoeveel vierkantemeter is bij jou 1 hectare?

  dat blijkt in de praktijk nog weleens te verschillen!!!

 • citroenc5

  Wijze mannen die aardappeltelers

 • henk 60

  Ik zit op erg goede grond en heb 120 ton per ha. En ga de verwerker cq de supermarkt belonen met een goedkoop kontract zodat ik niet teveel verdien op die grond. Stelletje oeneballen

 • Mels

  Ik zit in een kantoor te kijken naar de grootste oenen en lach mijn broek an stukken. Gegroet de afnemer. Koppen bij elkaar eigenwijze pieperboeren!!

 • agro1

  mels, pas maar op met dergelijk taalgebruik,in welke wereld leef jij? koppen bij elkaar? wel eens van de ACM gehoord?? de hoeder van de zuivere leer ivm mededinging!!!. jij zet aan tot kartelvorming. straf hierop zal ongetwijfeld rechtvaardig zwaar zijn.

 • ohzo

  Nee hoor Agro, producenten organisaties zijn goed gekeurd. Anders start men weer een 'cooperatie'. Beetje vindingrijk zijn.

 • John*

  last in - first out. Vast en zeker de zittende garde die zoiets roept.

 • marc47

  Poters van 1200€/ton, aardappelen van 15€/ton, 2000€ huur, je bent rijk voor je het zelf weet.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.