Akkerbouw

Nieuws 1819 x bekeken 3 reacties

25 kilo Franse aardappelen voor €2,99

Roncq – Dertig Franse aardappeltelers hebben dit weekend actie gevoerd bij een supermarkt van Auchan in Roncq bij Calais. De telers zijn woedend dat Auchan daar een zak met 25 kilo aardappelen aanbiedt voor niet meer dan €2,99.

Om hun protest kracht bij te zetten, kochten ze zelf vrijwel alle zakken op na die eerst demonstratief in karretjes door de winkel te hebben gereden. ''Dit is echt een stap te ver en we wilden de consumenten waarschuwen tegen deze praktijken die het voortbestaan van de Franse aardappelteler in gevaar brengen,'' aldus de regionale boerenbond FDSEA. Volgens Auchan is de reclame alleszins gerechtvaardigd gezien het grote overschot op de aardappelmarkt.

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Je kunt net zoveel met je zakken door de winkel rijden als je wilt maar als je gezamenlijk meer produceert dan de markt nodig heeft dan krijg je dit soort praktijken. Maar omdat boeren niet zijn georganiseerd, zich niet mogen organiseren en ook niet willen organiseren zullen we dit nog wel eens vaker beleven. Volgend jaar allemaal 20 procent minder poten en het probleem is opgelost. Maar dat gaan we niet doen. De supermarktketen vindt het wel prima en de consument doet er zijn voordeel mee. Lekker goedkoop eten. Ik zou zeggen, grote schuren bouwen, dure machines kopen en veel hectares contracteren. Dan blijf ik in ieder geval goedkoop aan het eten.

 • info36

  Je hebt gelijk Pinkeltje, boeren zijn geen ondernemers en daar is dit weer een goed voorbeeld van. Boeren moeten hun aardappelen niet meegeven waardoor je op zo'n manier je producten belachelijk maakt.
  Er wordt al jarenlang veel te veel aardappelen geteeld, de markt neemt ze niet meer op en dan krijg je dit soort praktijken.
  Vooral de Fransen en Belgen hebben als gekken uitgebreid.

 • agri2

  Volgens mij een goede manier om een hoop aardappelen weg te werken, van de 25 kg wordt er maar 10 kg opgegeten, tegen de tijd dat ze aan de overige 15 kg toe zijn staan er al teveel scheuten op of ze bevriezen in het schuurtje waar ze bewaard worden.
  Ik kan me frustratie van de telers voorstellen, maar er zijn er gewoon veel te veel.

Of registreer je om te kunnen reageren.